Logboek 2005

Tjalktehuur
Dagtochten
Zwerftochten
Reserveren
Over Jouke
Ligplaats
Logboek 2013
Zeiltekens
Contact

 

info@tjalktehuur.nl
Tel: 036-5229070

Volg ons op Facebook

Nieuws
Zwerftochten
Nieuw grootzeil
Keuken
Walstroom
Marifoon
Nieuwe Fok
Zonnepaneel
GPS
Nu ook Dagtochten

Logboek Logboek 2012 Logboek 2011 Logboek 2010 Logboek 2009 Logboek 2008 Logboek 2007 Logboek 2006 Logboek 2005 Onderhoud

zo 30 oktober 2005
20 graden einde oktober, zo'n mooie dag kunnen we toch niet laten schieten. Pake en Beppe hebben er ook zin in en varen vandaag met ons mee. We gaan via Akmarijp naar het Akkrumer rak. Na even de beentjes gestrekt te hebben varen we via Heerenzijl weer terug naar Broek. Pake Sipke vindt het erg leuk om de streek waar hij zijn hele leven heeft gewoond, nu ook eens vanaf de andere kant te bekijken. Bij terugkomst gaat Jouke niet in zijn box, maar voor de wal, want morgen gaat de mast er af. We zijn 2 spitten kwijt, die we echt nergens meer kunnen vinden. We kunnen ons niet meer herinneren waar we ze hebben gelaten maar vrezen dat we ze bij ons laatste tochtje naar de Fammens Rakken hebben laten staan.

zo/ma 16&17 oktober 2005
Na een weekje overgeslagen te hebben, zien we echt weer uit naar een weekendje boot. Riekje moet zondags nog naar cursus, maar de kinderen hebben herfstvakantie dus we pakken ook de maandag mee. Na een lange periode mooi weer, is de temperatuur nu flink gedaald, 14 graden overdag met oostenwind is toch weer even wennen. We varen daarom naar Langweer, waar we lekker beschut in de kom van het dorp kunnen liggen. Als we 's avonds om 7 uur aankomen is het al bijna donker. Onderweg hebben we lekkere boerenkool stampot gehad, dat smaakt wel met dit weer. We steken het kacheltje aan om lekker op te warmen en maken daarna nog een flinke avondwandeling. De volgende ochtend varen we naar Joure, waar we aanleggen in de nieuwe jachthaven. Voor ons de eerste keer, zo dicht bij je thuishaven vaar je meestal voorbij. Hier is een leuke speeltuin en we maken een wandeling door Herema state waar we ook nog flink wat kastanjes vinden. Daarna op naar de bruine bonen met spek, want we moeten natuurlijk wel voldoende brandstof binnenkrijgen met dit weer. In de middag varen we terug naar Broek omdat we nog een bezoekje bij mijn vader in het ziekenhuis moeten afleggen. En weer hebben we na deze korte tocht het fijne gevoel dat we er weer even lekker helemaal uit zijn geweest. Dat is toch onbetaalbaar.

2 oktober 2005
De weerberichten waren nogal twijfelachtig, maar zondagochtend schijnt de zon. Dus op naar Friesland. Anneke gaat mee, want we gaan haar verjaardag vieren. Dat betekent een lekker stuk appeltaart bij de koffie. We gaan eerst even watertanken en varen dan via de Langweerder Wielen naar de Fammens Rakken. Hier leggen we aan bij een leuk Marrekrite dijkje. Een mooi stekje om de nieuwe vlieger te testen die ik deze week had gewonnen bij een vriendschappelijk zeilwedstrijdje van mijn werk. De vlieger doet het goed, maar het waait net iets te weinig om hem goed in de lucht te houden. Van Riekje krijgen we lekkere stamppot zoete appeltjes. Het is een beetje afwisselend zonnig en bewolkt met soms een paar spatjes regen maar wel een fijne dag.

24 september 2005
Vandaag laten we Jouke weer te water. Hij glimt helemaal na zijn complete verfbeurt. Na de tewaterlating genieten we aan boord van het mooie weer met een broodje en koffie. We varen dan via Akmarijp richting Broek. Bij de splitsing met de lijkvaart aangekomen vinden we het erg jammer dat het maar zo'n kort tochtje is en besluiten af te slaan naar Goingarijp. Zo varen we langs veel herinneringen uit mijn jonge jaren en dromen dat we hier nog eens een mooi stekje aan het water betrekken. We zien dat onze "oude" ligplaats bij de klokkestoel inmiddels is ingenomen door een motersailer en gaan via de sluis de Goingarijpster poelen op. Er zijn nog veel zeilbootjes op het meer, het is er dan ook wel weer voor (lekker windje, zon, 22 graden). Zo gaan we dan via de oudeweg weer naar Broek waar dan toch een einde komt aan dit tochtje.

17 september 2005
Vandaag is er slechts een kort tochtje voor de boeg. Jouke gaat namelijk op de helling voor een schilderbeurt. Dus eerst het tuig eraf en de mast strijken en dan varen we richting Akmarijp. Pake Sipke belt op het laatste moment nog en kan zo ook nog even meevaren. Het is maar een kort tochtje, maar wel lekker weer en het is heerlijk om weer even te varen, na een week overgeslagen te hebben. De motor is inderdaad een stuk stiller geworden nu ik de motorkap heb voorzien van isolatiemateriaal. Binnen merk je dit verschil niet echt, dus misschien moet ik de tussenwand ook nog eens wat beter isoleren.

Za/zo 3/4 september
We besluiten vandaag naar Akkrum te varen om een oude schoolvriendin op te zoeken. Het is heerlijk weer en er staat een prachtige zeilwind. Deze komt echter uit het oosten en dat is precies de kant die we opwillen. We doen daarom de mast naar beneden en varen binnendoor via Akmarijp. Ter hoogte van Terkaple komt ons een bekende boot tegemoet, een rode centaur met nummer 832, dat moet mijn broer zijn. En ja hoor het zijn Auke en Hotske die hun boot terugvaren naar zijn ligplaats. Om een uur of 5 zijn we in Akkrum, we moeten 2 bruggen door die elk € 1,10 kosten. Hier hadden we even niet aan gedacht, maar we hebben nog net genoeg kleingeld. Daarna nog de spoorbrug, maar die is gelukkig gratis. Hiermee zijn we op de plaats van bestemming. We zien dat Freerk en Fimke hun zeilbootje weg is, dus we vrezen dat ze niet thuis zijn. Het blijkt dat Freerk met de 2 oudste kinderen een nachtje op pad is, maar Fimke is thuis met haar jongste 2, omdat ze moet voorbereiden voor haar eerste werkdag maandag. Het is erg gezellig en de kinderen kunnen ook leuk samen spelen. Riekje krijgt al zin om ook zo'n leuke woning aan het water in Nes te kopen, maar dan zal ik toch eerst in de buurt werk moeten vinden.
Zondags is het nog beter weer, de wind is iets afgezakt maar komt nog wel uit het oosten. Dus we kunnen op het zeil naar Grou en dan afzakken over het PM kanaal. We hebben nog wel veel luwtes, dus het gaat niet heel erg vlot, maar het is wel erg mooi weer om te zeilen. Onderweg bakt Riekje de satestokjes, zodat de magen ook weer worden gevuld. Op het Sneekermeer aangekomen hebben we een lekker briesje en we arriveren al snel in Goingarijp. Hier kunnen de kinderen nog lekker even zwemmen alvorens we weer huiswaarts keren.

Za/zo 27/28 augustus
We gaan deze zaterdag wat eerder van huis, want zondags moeten we ook weer op tijd terug. We rijden nog even langs Lemmer om alvast de anti-fouling op te halen die we straks in september op het schip moeten smeren. Na een kort bezoekje aan pake en beppe gaan we richting de Joustersloot. Hier hebben we wederom afgesproken met Siemen en Tjejan. Na een week met heftige buien en stormen is het nu in het weekend weer lekker weer. Siemen bakt 's avonds een flinke stapel pannekoeken en na het eten gaan we met zijn allen nog een rondje zeilen. Via de Goingarijpster poelen het Sneekermeer oversteken en dan weer naar de Joustersloot. Tegen de tijd dat we daar aankomen, wordt het al een beetje donker en is de wind gaan liggen. Dus de sloot zelf moeten we nog even op de motor doen. Gelukkig is ons plekje nog vrij. Het was een leuk tochtje. Na deze zware inspanning wordt het toch tijd voor een Zeewolder Beerenburg. We laten ze ons goed smaken en beginnen daarna aan de nachtrust. 's ochtends ga ik aan de slag met het vervangen van de schakelaars van de lampjes. Hier hebben we regelmatig ruzie mee omdat ze niet aan of uit willen. Daarom heb ik nieuwe wip-schakelaartjes gehaald. Het ronde gat van de oude moet nog wel even omgetoverd worden naar een vierkant, maar dat lukt aardig want de behuizing is van aluminium. De draadjes er weer aan krijgen is nog een heel gepruts, maar Siemen komt mij te hulp dus na anderhalf uur hebben we 5 schakelaars vervangen. Dan wordt het tijd om te gaan eten want we moeten weer richting Broek. Om een uur of 4 hebben we het spul weer in de auto en gaan we naar beppe Hinke om haar verjaardag te vieren.

Za/zo 20&21 augustus
We vertrekken laat in de middag richting het Akkrumerrak. Omdat we al laat zijn en wellicht ook niet meer op tijd voor de Heerenzijlbrug, varen we binnendoor. Dus direct de mast neer en via Akmarijp en dan door de Langesloot. Het is lang geleden dat ik hier langs gevaren ben en ik merk dat de vaartjes wat smaller zijn dan in mijn herinnering. Waarschijnlijk komt het doordat onze boot wat groter is dan de centaur of het roeibootje waar ik deze route in mijn jongere jaren vaak mee aflegde. Het is overigens wel een erg leuke route en we vinden het jammer dat we 3 kwartier later al op de plaats van bestemming zijn. We hebben hier afgesproken met Siemen, Tjejan en Rients die met hun boot met vakantie zijn. Het blijft steeds een beetje miezeren, waarop we maar met zijn allen binnen gaan zitten.
De volgend ochten is het weer beter, ik ga nog even wat klussen. Tijdens de vakantie was me namelijk opgevallen dat we aan bakboord en groen licht hebben en aan stuurboord een rode. Deze waren bevestigd met een parkertje en die ga ik nu meteen maar even middels een tapje met een fatsoenlijk boutje vastzetten. Tegen de middag wordt het weer steeds beter en gaan we de barbecue aansteken. Het wordt echt een prachtige middag, de kinderen kunnen nog lekker even zwemmen en wij kunnen verder onze vakantiebruine kleur weer even oppeppen. Om een uur of 4 vertrekken we weer richting Broek. We wilden eigenlijk door de Terhornsterbrug, zodat we de € 1,14 voor de Heerenzijl konden besparen. Daar de brugwachters tot 17:15 pauzeren moet de mast toch weer naar beneden en kunnen we net zo goed door de Heerenzijl. Omdat de mast nu toch al plat ligt, kunnen we mooi binnendoor bij Goingarijp. Ook hier ervaar ik weer dat de sloot in mijn herinnering een steek breder was, maar het is wel erg leuk om weer langs de boerderij te varen waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. In Broek aangekomen heeft Riekje inmiddels alles opgeruimd en kunnen we snel inpakken en wegwezen. Er komen nog even een oom en tante langs die toevallig bij mijn ouders op visite waren, zij wilden nog even de boot bezichtigen en dat kan natuurlijk altijd.
Gatze

Vrijdag 19 augustus
Vandaag komt Jouke weer terug van een week verhuur. De familie met 4 kinderen uit Benthuizen heeft het uitstekend getroffen met het weer. De eerste dagen flink wat wind, waar Hugo erg heeft genoten van het zeilen. Voor de rest ook wat rustige dagen om te kunnen zwemmen etc. Hugo gaf ons nog mee dat de fok wellicht wat aan de kleine kant is. Deze conclusie hadden wij ook reeds gemaakt, dus hierdoor zijn we definitief tot het besluit gekomen om een nieuwe fok te laten maken voor het volgende seizoen.Gatze

8&9 augustus
Nu ik nog een weekje vakantie heb, kan ik mooi nog wat schilderen aan de boot. Helaas zit het weer niet echt mee, dus verder dan het lakwerk van de mast en het bruin boven het boeisel kom ik niet. Door het matige weer is de mast ook niet mooi opgedroogd, waardoor dit later nog een keer zal moeten.
Gatze

Zomervakantie deel 2 - Storm op het meer
Het is erg broeierig als we donderdags weer vertrekken. Riekje is de hele nacht in de weer geweest met wassen en drogen, zodat we weer met een verse voorraad handdoeken en kleren verder kunnen. Eigenwijs als ik ben probeer ik via de ondiepte voor het strand van Zeewolde een stuk af te snijden, maar we gaan steeds langzamer tot we vast lopen. Dan maar weer terug naar de vaargeul, maar aldaar gaat het nog steeds niet veel sneller, de schroef zit vol met wier. Een paar keer flink gasgeven in de achteruit, verhelpt dit al snel. We gaan door de Nijkerkerkersluis om daarna een leuk strandje te zoeken voor verkoeling. Het wordt het strandje bij de Eemhof. Hier gaan we voor anker, ik maak van de gelegenheid gebruik om de buitenkant eens flink te schrobben en de kinderen gaan ondertussen mosselen verzamelen. Er dreigt al een tijdje een zware bui en bij de eerste druppen varen we gauw weg. Het lukt ons de bui voor te blijven, deze drijft netjes achter ons langs richting Zeewolde, toch goed dat we daar zijn vertrokken. We varen door tot de stichtsebrug en leggen aan bij het eiland. Onder het eiland is het echter vergeven van de muggen, we verkassen naar het einde van de steiger. Het is een prachtige warme avond dus zijn we tot middernacht op de steiger te vinden waar ik de buren van hun overtollige voorraad wijn probeer af te helpen.
We liggen naast een gezin met 2 kinderen, de kinderen kunnen lekker samen spelen en zwemmen, want het is vrijdags weer erg warm en broeierig. Josephine en Jan-Willem hebben een leuk bananebootje (een opblaascatamaran) en Fiona gaat even peddelen met de rubberboot, alleen heeft ze het terugpeddelen nog niet helemaal onder de knie. Na de middag gooien we de trossen los en vertrekken richting Muiden. Een flink stukje varen. Bij Huizen begint het aardig te dreigen, maar de bui lijkt voor ons langs te trekken. Als we echter net onder de Hollandse brug door te zijn, houdt het op met zachtjes regenen. Het water komt echt met bakken naar beneden, maar gelukkig niet met onweer en harde wind. In de stromende regen bereiken we Muiden. Het ligt hier barstensvol, want de sluis is defect. We wachten tot het droog wordt en varen dan weer weg omdat we geen zin in deze drukte hebben. We gaan eerst naar Pampus, maar daar mag je 's avonds niet anleggen, dan maar naar Durgerdam. Hier is nog plek zat en het is een stuk rustiger dan in Muiden. De kinderen willen naar de speeltuin, en die vinden we zowaar ook nog, aan het eind van het dorp vlak na het restaurant.
Zaterdags worden we wakker met regen, dus draaien we ons nog maar een keer om. Om een uur of elf klaart het op en maken we ons klaar voor vertrek. Het waait flink en na een tijdje dubben is het me wel duidelijk dat het verstandig is om het 2e rif te zetten. Na het rif zetten kunnen we vertrekken. Het uitvaren uit de box gaat helaas niet zo goed. Ik heb de zijwind onderschat en het lukt niet om de draai tegen de wind in te maken. Na een paar vruchteloze pogingen komen we gevaarlijk dicht tegen een afgemeerde motorboot. In de haast gooi ik de keerkoppeling te snel van de achteruit naar de vooruit waardoor hij niet schakelt. Een aanvaring is niet meer te vermijden en de strak in de lak staande motorboot heeft nu een mooi vlekje op de neus. Dan maar de draai andersom en doorvaren tot het eind van het kanaal, daar keren en terug naar de havenmeester om de schade te melden. Daar is inmiddels de eigenaar gearriveerd, die verdrietig maar gelukkig niet boos is. Gelukkig is alleen de lak beschadigd en geen deuken waardoor we de schade kunnen afkopen met vijfentwintig euro.
Na dit oponthoud gaan we dan toch op pad. We hijsen direct buiten de haven de zeilen en zetten koers naar het Markermeer. Het waait inderdaad stevig en het lijkt me verstandig om ook de fok te reven. Daarna varen we met een lekker vaartje naar Edam, het is een windkrachtje 5, en we zeilen heerlijk. In Edam vinden we bij de ingang van het kanaal een ligplaats direct voor een camping met een leuke speeltuin. Door de zware regenbuien van de afgelopen nacht lijkt het overigens meer op een zwembad, maar dat mag de pret niet drukken want inmiddels schijnt de zon weer. Ik ga "even" naar het dorp om brood te halen. Dit blijkt echter nog 3 kilometer lopen te zijn, maar afijn, is goed voor de conditie zullen we maar denken.
Zondags wordt een lekkere petdag. Het regent de hele ochtend en het waait ook flink. Volgens het weerbericht zal het echter 's middags opklaren dus als het om half twaalf even droog is, gaan we op weg naar Enkhuizen. Het waait minstens zo hard als gister en inmiddels zijn de golven ook wat hoger dus het wordt een aardig heftig tochtje, al gauw begint het ook weer te regenen. Ter hoogte van Hoorn hangt een flinke bui en die zorgt voor steeds meer wind en vooral hogere golven. De dames vinden het al lang niet meer leuk. Ze maken echter de fout om binnen te gaan zitten, waardoor het ontbijt de weg terug naar buiten zoekt. De buien blijven maar komen en het wordt mij nu ook wel een beetje te gek met deze hoge golven, we varen precies halve wind langs het Hoornse Hop en we rollen aardig heen en weer. De overkant is nog een flink end weg, en het wordt steeds erger, het is nu minstens windkracht 6. We besluiten de zeilen te strijken en dan tegen de wind in op te steken. Dit gaat natuurlijk niet zo hard, maar we rollen nu niet meer zo, maar maken wel lekkere klappen op de golven die zo nu en dan over het dek heen komen. Doordat ons luik niet goed sluit, komt er ook nog wel wat water naar binnen. Weer een les geleerd, na de vakantie eerst grendels op het luik maken. Na een tijdje tegen de wind in maak ik een draai zodat we met ruime wind het Hop voorbij kunnen varen. Eenmaal onder de kust wordt het water weer een stuk rustiger en kan de fok weer omhoog. Zo zetten we onze tocht voort naar Enkhuizen en Riekje en de kinderen zullen nooit meer vergeten dat je bij zwaar weer beter aan dek kunt blijven. In Enkhuizen worden alle boten in rijen van 5 a 6 langszij afgemeerd. Wij liggen in een rijtje met Lemsteraken en een Zeeschouw. Ze hebben allemaal gelijksoortige ervaringen opgedaan, behalve de zeeschouw die wat groter en zwaarder is waardoor hij zonder problemen in 2 uurtjes van Muiden naar Enkhuizen is gevaren. Een wat kleiner lemsteraakje heeft echter alles nat en heeft ook nog het een en ander verloren onderweg.
Om wat bij te komen van de ervaringen van de vorige dag en een keer wat anders te doen dan varen, gaan we maandags naar sprookjeswonderland. Dit vinden de kinderen erg leuk en Jouke heeft er de dag van zijn leven tussen alle kabouters en andere sprookjesfiguren.
Op dinsdag steken we over naar Lemmer. We wilden eigenlijk naar Stavoren, maar dat is niet bezeild met deze noordwesten wind. Er staat vandaag een krachtje 2 a 3, dus het duurt even voor we aan de overkant zijn, maar het is lekker weer en dan is dat geen straf. We varen door de sluis bij Lemmer en leggen het schip voor de wal bij een kennis van Riekje. Dit is een boerderij met kinderen en een grote trampoline.
Ik help Gosse de volgende ochtend nog even met zijn kuilbult en voor we vertrekken zien we nog een kalfje geboren worden. Het is een stier en hij krijgt de naam Jouke. Anneke en Hinke stappen ook bij ons aan boord en zo wordt het een gezellige dag voor de kinderen. We varen via het PM-kanaal naar Grou waar het 50-jarig bestaan van de stichting stamboek rond en platbodems wordt gevierd. Helaas is het PM-kanaal niet bezeild en kunnen we alleen op de Koevorder een klein stukje zeilen. We zijn tegen half negen bij Grou en kunnen nog naast een aak liggen bij het Theehuis, een ideale plek om morgen de vlootschouw en de komst van de koningin te aanschouwen. Er zijn zo'n tweehonderd klassieke schepen afgemeerd, een erg mooi gezicht.
Beppe Hinke en Pake Sipke komen donderdags ook bij ons aan boord om naar de Koningin te kunnen zwaaien. De buren met de aak hebben 2 kinderen van 8 en 10, dus onze kinderen zijn ook weer onder de pannen, samen doen ze het "zakgeldspel" dat we gekocht hebben van het geld dat we van tante Dirkje hadden gekregen. Het waait vrij hard, maar het admiraalzeilen verloopt goed en is erg leuk om te zien. De Koningin bestuurd zelf het statenjacht en neemt als beschermvrouw van het stamboek de schouw af. Na het evenement vertrekken we gauw richting Broek omdat mijn moeder vandaag jarig is. Na 2 uur stevig doorvaren ligt Jouke weer in zijn thuishaven, waarmee er een eind is gekomen aan deze fantastische vakantie. Na het feest bij Beppe slapen we de laatste nacht op de boot en de volgende dag is er alleen nog maar regen als we de boot opruimen. Een zeer geslaagde vakantie waarbij we alle mogelijke soorten weer hebben gehad, maar eigenlijk maar 2 keer een verregende dag en voor de rest alleen maar lol.
Gatze

Zomervakantie deel 1 - Via Zwolle naar Zeewolde
Zo nu kunnen we zelf op vakantie. Na het vertrek van de huurders laden we meteen onze eigen spullen in. We blijven deze nacht nog in Broek liggen. 's avonds komen Beint en Marijke nog even langs om de boot te bezichtigen. Terwijl we aan de koffie zitten komt mijn vroegere buurjongen nog langs met zijn vrouw in de sjees achter hun Friese merrie. Ze maken ook even een babbeltje bij ons en de kinderen mogen een stukje mee achterin.
Maandagochtend vertrekken we vroeg, en ontbijten tijdens het varen. Het is mooi weer, we varen richting het Tjeukemeer waar we vrienden zouden ontmoeten. Deze waren echter nog bij Kampen, dus die redden het niet meer. We zeilen een rakje en besluiten dan bij het eiland aan te leggen om te gaan zwemmen. We gaan eerst pannekoeken eten en tijdens het eten zien we ineens een bekende boot aankomen. Het zijn Peter en Alice uit Zeewolde met hun klaverke fjouwer. Zo wordt het erg gezellig, de kinderen kunnen lekker samen spelen en zwemmen. We blazen ook het rubberbootje op, om nog wat te peddelen.
De volgende ochtend belt Gé weer en meldt dat ze inmiddels bij Kalenberg zijn, wij waren inmiddels naar Echtenerbrug gevaren voor boodschappen. We spreken af elkaar bij de Driewegsluis te ontmoeten omdat er inmiddels flinke wind staat en het toch wat minder is om nu op het Tjeukemeer te vertoeven. Na de Echtenerbrug hijsen we het grootzeil. Het is windkracht 5 voor de winde en we blazen flink vooruit. Met de forse windvlagen waait het eigenlijk te hard zonder reef, dus de 2 gijpen die we moeten maken, houden de spanning er wel in. Na de volgende brug, hijsen we dan alleen nog de fok, want het is toch nog maar een klein stukje. De Bakkers hebben een plekje voor ons vrijgehouden bij de Driewegsluis, dat was maar goed ook, want het was er erg druk. We liggen lekker in de luwte en met het zonnetje erbij hebben we nog een mooie dag. 's avonds strijk ik de mast maar weer eens, want het vaantje moet nu toch eindelijk een keer goed. Deze keer strijk ik de mast in mijn eentje! Dat gaat uitstekend, door het contragewicht is het alleen zaak om op het juiste moment af te remmen. Met een beetje bijvijlen gaat het vaantje lekker soepel draaien en kan de mast weer omhoog, ook dit lukt weer zonder hulp!
Woensdag vertrekken we rond half twaalf. We kunnen niet meer in de sluis en moeten tot na de lunch wachten, dus eerst maar een broodje. Het waait nog steeds erg hard, maar wij moeten met tegenwind door de sluis, dus dat is goed te doen. Na de sluis, begint het al gauw te regenen. Na een tijdje stopt het echter met zachtjes regenen en kan het pak aan. Het blijft de hele dag regenachtig en met voornamelijk tegenwind varen we de hele weerribben in een keer door op de motor. Vlak voor het Giethoornsemeer moet de mast nog even worden gestreken omdat hier een vaste brug van vijenhalve meter is. Achter ons vaart nog een kajuitzeiljacht die deze brug niet had gezien op de kaart, hij is bang dat hij nu het hele stuk terug moet varen naar Ossenzijl. Ik vertel hem dat hij een klein stukje terug richting Steenwijk kan, en dan weer verder naar Giethoorn. Wij varen door naar Blokzijl, voor de sluis zijn geen ligplaatsen dus gaan we schutten zodat we in de oude buitenhaven komen. Precies in de hoek is hier nog een mooie beschutte plek. 's avonds komen Doeke en Petra met de kinderen, zij wonen hier vlakbij in Luttelgeest.
Op donderdag gaat de tocht richting het Zwartemeer. Het eerste stuk varen we met 1 reef, maar het waait nogal stevig, dus bij Kraggenburg besluit ik het tweede rif te leggen. Het gaat als een speer, maar ik had nog een brug over het hoofd gezien. Omdat het zo hard waait gaan we eerst strijken voor we door de brug varen. Op het open water vinden we de fok wel voldoende. Met deze wind halen we hier nog een redelijk snelheid mee. Met voornamelijk ruim wind komen we zo uiteindelijk in Zwartsluis. We varen naar binnen en vinden nog een plekje aan de kade, vlak voor de keersluis. Zwartsluis is een erg mooi dorpje en we stuiten nog op een zintuigentuin. Hier hebben mensen een bonte verzameling van kunstzinnige uitingen in een tuin geplaatst, erg leuk.
Vrijdags varen we door naar Zwolle. Het is bezeild, maar de wind is neemt langzmerhand af en er komen steeds meer luwtes, dus het laatste stukje schakelen we over op de Diesel.  Eerst komt er een hefbrug, die gaat tot maximaal 8 meter omhoog, dus de mast moet weer plat. Ik doe dit al varende, want er is geen handige aanlegplaats. We varen door tot het hartje van de stad, waar we aan de kade aanleggen. We hebben nog een hele middag, dus we gaan lekker boodschappen in de stad. Het blijft overigens bij wat kuntselspullen voor de kinderen en wat andere kleinigheidjes.
Zaterdag vertrekken we om half negen, terwijl we wegvaren bedenken we dat de bruggen nog  niet draaien. De laagste brug is 2 meter 15 en dit is wat ik de vorig dag heb gemeten als de hoogte van de gestreken mast. We besluiten het te proberen. Het is echt millimeterwerk. Bij de 2 laagste balken van de brug is het blok net te hoog, door de mast achter iets op te tillen kunnen we er precies onderdoor. Na nog een paar bruggen komen we in de grote sluis in het Zwolle-IJselkanaal. We kunnen meteen invaren, er is ruimte zat, alleen nog 2 andere bootjes. Terwijl we uitvaren horen we achter ons een toeter. Het blijkt dat een stootwiel van ons in het water is gevallen. De poging om het weer op te pikken mislukt en inmiddels komt er een vrachtschip van de andere kant, dus nemen we afscheid van onze boei. We laten de mast naar beneden want we hebben toch tegenwind op de IJsel. Na een paar uurtjes zijn we in Kampen waar we nog een mooi plekje vinden in de oude buitenhaven.
Zondags komen Gradus en Dirkje. We varen naar het Ketelmeer. Het is erg mooi weer en varen naar een strandje. Daar ontmoeten we Lars en Ad weer die de vorige avond naast ons lagen in Kampen. Lars had toen nog met onze kinderen gespeeld en met hen gevaren in een rubberbootje. Nu gaan we lekker zwemmen en maken daarna een pan Nassi. Onze gasten willen nog graag een stukje zeilen en we gaan voor de wind naar Schokkerhaven. Daar aangekomen is het al een uur of zes en ik bedenk me dat we de terugweg via het ganzewater nooit gaan halen, dus varen we weer via de Ijsel terug naar Kampen. Het is al acht uur als we aankomen, dus de haven is vol. Maar we kunnen nog dubbelligen tegen een klassieke Kogge.
Maandagochtend ga ik nog even langs de watersportwinkel en er is een markt. Hier kopen we nog een nieuwe trekker voor Jouke want van de vorige was een wiel afgebroken. Daarna gaat de mast weer naar beneden want we gaan door de sluis het ganzewater op. Het is wat vies weer dus we varen nog eens stuk door op de motor. Na de brug doen we de mast weer omhoog, maar we gaan niet zeilen, want er is niet veel wind en het is niet bezeild. Op het puntje van het Zwartemeer komen we langs een vluchthaven. Dit ziet er wel erg gezellig uit en we nemen een ligplaats. Onze achterburen komen uit Hurdegarijp en hebben een motortjalk. Zij zijn met de boot naar Frankrijk geweest en nu weer op weg naar huis.
Op dinsdag hebben we tegenwind naar Schokkerhaven. Het eind varen valt tegen, we doen er meer dan 2 uur over. Daar aangekomen gaan we eerst maar eens opwarmen in het restaurant. Daarna hijsen we de zeilen, maar het er is niet veel wind meer. We zeilen nog tot een stuk voorbij Schokkerhaven maar dan is het echt gebeurt. We gaan op de motor verder en zijn rond half acht bij Elburg. Het ligt hier helemaal vol en vele boten liggen al dubbel aangemeerd. Eigenwijs als we zijn varen we toch door tot het centrum. Daar wijzen een aantal mensen ons er op dat we tegen de rondvaartboot mogen afmeren, en zo hebben we toch nog een mooie ligplaats.
Van de voorspelde mooie zonnige woensdag komt niets terecht. Het regent al als we wakker worden en vertrekken dan maar snel. We gaan naar Zeewolde om thuis een dagje bij te komen. Er is nauwelijks wind, alleen maar regen, dus motoren maar. Een stuk voor Harderwijk vaar ik door een wierveld en de motor begint wat meer te roken dan normaal. Mogelijk is de koeling verstopt, maar de wierpot is schoon. Toch heb ik het idee dat de waterkoeling niet goed functioneert, dus nemen we het zekere voor het onzekere en gaan verder zeilen. Het waait wel niet hard, maar we hebben voor de wind, dus uiteindelijk zullen we er wel komen. Het duurt nogal even voor we in Harderwijk zijn en ik ben het inmiddels aardig zat. Riekje neemt het over en ik ga ondertussen wat pannekoeken bakken. Er komt iets meer wind en zo zijn we toch nog aardig vlot in Zeewolde. Regen, regen, niets dan regen, we leggen de boot in de aanloophaven en gaan snel naar huis. 's avonds ga ik nog met de koeling aan de gang. een beetje flink schrobben onder de boot verhelpt het euvel. Ondanks dat de weersvoorspellingen geen beste vooruitzichten bieden, besluiten we toch om morgen weer verder te varen, want we hebben nog geen zin om onze vakantie nu al af te breken. Over de rest van de reis zal ik verslag doen als we weer terug zijn.
Gatze

zondag 16 juli
Vandaag komen de huurders weer terug. Ze hebben zich uitstekend vermaakt, dat kon ook niet anders met elke dag stralend weer. Vanwege de warmte hadden ze het IJselmeer opgezocht en zijn via Urk een de Noordoostpolder gerond. Ze maakten ons er nog op attent dat er nog geen kompas aan boord is. Dat moet ik dus nog gaan regelen, de vraag is alleen wat handig is op een stalen boot, en ook wat een beetje past bij de klassieke uitstraling.

Gatze

9 juli 2005
Vandaag gaat Jouke voor de eerste keer weg in de verhuur. Een jong stel uit Houten met een dochtertje van een jaar gaan een week op pad. We hebben vandaag alles nog even netjes op orde gemaakt en ik heb nog snel even de naamborden gemonteerd, zodat ze volledig toegerust op vakantie kunnen. Ze hebben er erg veel zin in en de weersvoorspelling is uitstekend, dus dat kan bijna niet meer mis gaan.
Gatze

1,2,3 juli
Iris wil graag de opnames bijwonen van Ter land, ter zee en in de Lucht. Deze zijn zaterdag in Langweer. Om te voorkomen dat we geen plek meer krijgen in de haven, gaan we vrijdags weg. We zijn al later en arriveren pas om 19:00 uur bij de boot. Snel inladen en wegwezen, om nog voor 8 uur door de brug in de Rijksweg te komen. We zijn op tijd en arriveren rond 8 uur in Langweer. Het valt reuze mee met de drukte en krijgen een plekje achterin naast een Schokker. Dit blijken gezellige buren te zijn, afkomstig uit Lemmer. Het is lekker weer, dus de kinderen kunnen nog even in de speeltuin. Zaterdags gaan de kinderen eerst nog even wat zwemmen bij het strandje, terwijl ik nog even een latje langs de koelkast monteer. Daarna gaan we eens richting de oude haven om te kijken of er al wat actie is. Dit blijkt nog niet zo te zijn. Om een uur of één horen we dan eindelijke de bekende stem van de presentator en gaan we ons eens tussen het publiek mengen. Het onderdeel is "Heen en Weer". Men komt met een karretje, de meesten hebben een soort skelter, van een helling en aan de overkant weer omhoog, daarna weer terug en uitrijden op het lange stuk, waarbij het de bedoeling is zo snel mogelijk over de streep te komen. Velen halen de streep natuurlijk niet en belanden in het water, en dat is het leukst om te zien. De mooiste deelnemer vonden wij het Skûtsje van Langweer. Deze was prachtig nagemaakt met de bruine zeilen met Zwaan. En ze hebben ook nog de finish gehaald, al waren ze niet de snelste. Om een uur of vier hebben we het wel bekeken, en verlaten de haven. We gaan richting het haventje bij de Jouster Sluis. We varen er doorheen, maar vinden het bij nader inzien niet zo'n leuke plek, want er zijn geen veldjes om te spelen of te wandelen. Dus varen we iets verder en kiezen ligplaats voorbij de Zwettepoel.
Zondags gaan we de mast maar weer eens neerhalen, want het vaantje wil nog steeds niet zo best draaien. Na wat olie, flink wat ronddraaien en een extra ringetje lijkt het een stuk beter. Echter tijdens het varen blijkt het nog steeds niet goed te zijn, dus moeten we later nog maar eens een poging wagen. Er is wel een lekker weertje om te zeilen, maar Riekje heeft niet zoveel zin. Dus gaan we de boot wat poetsen en opruimen, want volgende week is hij verhuurd. Daarna gaan we weer richting Broek.
Gatze

25 en 26 juni
Zaterdag vertrekken we pas laat in de middag. We gaan 's avonds niet meer varen. Ik ga nog wel even de golfbreker bijverfen want die heeft nog een laagje nodig. Ook monteer ik nog even een nieuw deurvangertje voor de kajuitdeur. Het oude vangertje zat nml. vast aan het deksel van de bakskist. Wanneer je dan (bij geopende deur) in de haast de bank opentrok vloog de deur eruit. Niet zo handig, heeft al een geresulteerd in een afgebroken latje en dat een van de kinderen bijna de deur op z'n hoofd kreeg, vandaar tijd voor een beter oplossing. In de haast heb ik echter vergeten boortjes mee te nemen, dus ik moet eerst even bij pake langs.
Zondags is het lekker weer en we varen richting Langweerder wielen. Er is niet heel veel wind en richting de brekken is het niet bezeild, dus gaan we via de Janesloot en de Koevorder richting Tjeukemeer. Daar aangekomen vindt Riekje het wel welletjes met het varen en dus gaan we zwemmen bij een van de eilandjes. Ik had een nieuw opblaasbootje gehaald en daar zijn de kinderen erg blij mee. Terwijl Riekje met de kinderen gaat zwemmen bereid ik de Paella. Daarna wordt het tijd om weer terug te gaan, want het is nog een aardig eind. Wanneer we in de buurt van Langweer komen, zien we een dieseltank. Daar ik al eens een paar keer had gepeild dat de tankbodem in zicht kwam, wordt het tijd om hem vol te gooien. Dat werd nog even een kleine tegenvaller. Omdat ik in de veronderstelling was dat we een 55 litertank hadden, dacht ik met een liter of 40 wel klaar te zijn. De pomp bleef maar doorlopen, 40, 50, 60, 70, om uiteindelijk pas bij 85 te stoppen. De tankinhoud is dus minstens 100 liter en de rekening werd wat hoger dan verwacht, maar goed daar hadden we dan ook al het hele seizoen tot op heden op gevaren. Maar gauw weer verder varen want het wordt al wat later, het is uiteindelijk 8 uur als we weer in Broek zijn.
Gatze

Zondag 19 juni
Ik wordt al om kwart voor 6 wakker omdat er een luchtballon vlak overkomt. Deze is er erg vroeg bij, hij gaat landen aan de andere kant van de brug. Het is me echter nog iets te vroeg om de kinderen wakker te maken om te gaan kijken. Uiteindelijk sta ik tegen achten op, de rest ligt nog te maffen (op vaderdag!), zodoende kan ik alvast even de steven in de bruine verf zetten zodat het er allemaal weer een beetje fatsoenlijk uitziet. We gaan ontbijten en daar komen dan toch de vaderdag kadootjes. Van Iris krijg ik zelfgemaakte jam en van Fiona een klussenbon om te helpen in de tuin. Tegen elven arriveren Hugo en Nel zij komen vandaag proefvaren, ze brengen hun dochters Kaja en Lynn mee, dus zodoende hebben Iris en Fiona fijne speelkameraadjes.
Na de koffie varen we af en gaan eerst even langs de schiphuizen in Broek om te watertanken. Al varende richting de Joustersluis hijsen we de zeilen. We hebben inmiddels een aangename temperatuur, maar deze zal vandaag nog verder oplopen tot over de 30 graden. We hebben een matig windje en varen voor de wind door de Oudeweg. Het gaat niet zo hard, maar uiteindelijk bereiken we de Goingarijpster poelen. Hier gaan we bij het surfstrandje voor anker zodat iedereen verkoeling kan zoeken in het water. Ik maak van de gelegenheid gebruik om het busje te plaatsen onder het roer dat ik een tijd geleden al heb laten maken. Het lijkt eerst niet te passen, maar nadat mijn vinger onder het roer bekneld raakt, realiseer ik me dat het busje onderaan moest i.p.v. aan de roerpen. Tevens even lekker de buitenkant geboend en het onderschip voorzover je dat van de zijkant kan bereiken.
Na de nassi en nog een aantal duiken in het water gaan we zachtjesaan weer richting Broek. Daar zwaaien we Hugo en zijn gezin uit en kom ik er vervolgens achter dat mijn portemonnee niet meer op zijn plek ligt. De conclusie is al gauw dat Hugo hem per abuis heeft meegenomen, want het was mij al opgevallen dat hij bijna dezelfde had. Ik spring in de auto en weet ze bij Douwe Egberts in te halen. Hugo is zich van geen kwaad bewust en toont dat hij zijn eigen portemonnee heeft meegenomen. Maar Nel komt ook met een portemonnee aanzetten die ze vast voor Hugo in de tas had gestopt, dit was dus de mijne, probleem weer opgelost. Bij thuiskomst blijkt dat het verschil tussen mijn rode shirt en de huid die eronder zit niet zo groot meer is. Zelfs Riekje haar smeerseltjes kunnen hier niet meer tegenop, dus dat wordt een paar dagen nagenieten.
Gatze

Zaterdag 18 juni
We gaan eerst even langs beppe Hinke omdat Jouke daar dit weekend blijft logeren. Ondertussen ga ik even de geplamuurde voorsteven schuren en vervolgens in de grondverf zetten. We blijven in Broek liggen, want morgen krijgen we gasten die meevaren. Tevens moeten we nog even bij Pake langs voor vaderdag.
Gatze

Zondag 12 juni
's morgens schijnt de zon als we wakker worden. Terwijl Riekje de kinderen aankleedt, ga ik vast even de buts in de voorsteven plamuren. Na het ontbijt kunnen de kinderen lekker spelen op het veldje. Tegen elven arriveren Wytze en Ymie met de kinderen en maken we ons klaar voor vertrek, helaas verschijnen er inmiddels ook een paar regendrupjes. De bedoeling is op de motor naar de Koevorder en vandaar via het PM kanaal zeilen naar het sneekermeer. We zijn echter net te laat voor de Janeslootbrug en snijden daarom een stukje af langs de Langweerder pont. Bij het PM-kanaal hijsen we de zeilen en gaan richting sneekermeer. Wanneer we de brug in de rijksweg naderen blijkt dat deze ook lunchpauze heeft. We varen een stuk het PM-kanaal op en neer in afwachting van de brugwachter. Als we weer bij de brug zijn gaat hij juist op tijd open en gaan in de stroom mee met de andere boten. Vlak voor de brug besluit de brugwachter echter dat er eerst maar weer wat auto's door moeten, dus wordt plots het licht op rood gezet en gaat de brug dicht. Dat wordt even snel de zeilen strijken en manouvreren om nieuwe aanvaringen met de kade te voorkomen. Afijn, we varen door de brug en hijsen de zeilen weer. Hier heb je echter een heel stuk luwte, dus het schiet niet echt op. Ondertussen hebben we ook wat een miezerig regentje gekregen, maar dat mag de pret niet drukken. Bij het sneekermeer maken we nog een slagje en gaan dan naar het starteiland, omdat het tijd wordt om de kinderen uit te laten. Riekje doet een poging om de barbecue aan te steken maar het duurt een hele tijd voordat hij lekker gaat branden. Inmiddels is het weer wel wat beter geworden, het is nu droog en aangenaam warm. Na de Barbecue vertrekken we weer richting Broek en tegen de tijd dat we in de Joustersloot zijn is het gedaan met het mooie weer, het gaat nu echt regenen. Wanneer we weer zijn aangekomen in Broek nemen we afscheid van de vandermeertjes en gaan de boel opruimen.
Gatze

Zaterdag 11 juni
Fiona heeft 's middags nog een feestje, dus we gaan pas aan het eind van de middag naar Friesland. Vorige week hebben we het goede nieuws gekregen dat er een ligplaats beschikbaar is in Broek, dus we gaan de boot dit weekend naar zijn nieuwe thuis brengen. Eerst brengen we de kinderen bij Pake en Beppe in Vegelinsoord. Het is al wat later dus we blijven nog even voor een pannetje soep en een broodje. Dat gaat er wel in want het is buiten nog wat frisjes. Na het eten gaat Pake mee naar de boot. We varen van Goingarijp naar onze nieuwe ligplaats. Pake Sipke geniet erg van de tocht, het is de eerste keer dat hij met ons meevaart. Het weer is intussen ook weer wat beter geworden, het is niet meer zo koud. In Broek aangekomen leggen we Jouke op zijn nieuwe stekkie op nummer 19. Dan laden we de spullen uit de auto in de boot en Riekje gaat met pake mee om de kinderen weer op te halen. Ondertussen zet ik het nieuwe front op de koelkast. Dat ziet er een stuk beter uit dan het standaard grijze deurtje. Verder ga ik nog even het dek schrobben en ook de steiger krijgt een flinke poetsbeurt, zodat hij niet meer zo glad is. Wanneer ik klaar ben komt Riekje ook weer aan met de kinderen en wordt het tijd om te slapen.
Gatze

Zondag 29 mei
Het is nog steeds lekker weer, wat minder wind dan gister, maar voldoende om wat te zeilen. Na een wandeling naar de Jouster sluis steken we van wal en hijsen meteen de zeilen. We zeilen weer terug over de oudeweg en zeilen een paar rakjes over het sneekermeer. De wind is wat afwisselend, soms is er een leuk briesje maar hij valt ook regelmatig wat terug. We gaan maar weer eens naar ons stekkie bij het starteiland, de kinderen in de speeltuin en pa en ma even een dutje. Daarna gaan we hamburgers bakken.
Na de lunch zie ik een jongetje met een Bahco spelen, deze Bahco lijkt verdacht veel op het exemplaar dat ik 6 weken terug (zie zondag 17 april) te water heb gelaten. Ik vraag het jongetje hoe hij er aan komt. Het blijkt dat zijn moeder met een magneet aan het vissen was naar een vork die in het water was gevallen, inderdaad precies bij het 4e aanlegpaaltje zoals we hadden onthouden. De vork werd niet gevonden maar deze Bahco wel. Ik leg uit dat dit de Bahco is die ik in het water heb laten vallen. De mevrouw zegt dat ik de Bahco natuurlijk mee mag nemen en dat ze het zoeken naar haar vork opgeeft. Ik bied haar nog een vork van ons aan in ruil, maar dat is niet nodig.
Er verschijnen inmiddels steeds meer wolken aan de hemel waardoor het met de warmte langzamerhand is gedaan. We besluiten dat het weer eens tijd wordt om de spullen te pakken en huiswaarts te keren. Op het motortje terug naar De Klokkenstoel en met 1 soepele draai varen we hem in 1 keer op z'n plek.
Gatze

Zaterdag 28 mei 2005
vandaag gingen wij weer naar de boot. we moesten eerst weer een uur reiden, voordat we er waren. toen we er waren pakten we alle spullen uit en brachten het naar het pontje. toen we aan de overkant, waren brachten we de spullen naar de boot. toen gingen we meteen varen. onlangs het lekker weer was, was het erg druk op het water. er gingen steets weer mensen voor je langs, en achter je langs.
toen we bij de noorder oudeweg zo heet het daar kwamen gingen we eerst even aanlechen, naturlijk. toen hebben we eerst gegeten. toen gingen we eerst even doen, waar we zin in hadden. toen het in midels al weer 6 uur was, gingen we zwemen bij het zantgat. dat was daar tegen over. het waiden toen heel hard, maar het water was wel lekker warm. toen we geen zin meer hadden, gingen we ons weer aan kleden. maar we waren in midels, helemaal verkleumt. toen we weer naar de boot liepen,was er een jongen met twee hontjes. eentje hete tomie en de andere hete iris. een hontje liep steets achter ons aan. toen het jongetje het hontje wou pakken kwam het andere hontje ook weer. toen we weer bij de boot waren gingen we allemaal slapen.
Iris

za/zo 21 en 22 mei
Het is me inmiddels duidelijk geworden dat de oude koelkast zijn beste tijd wel heeft gehad. Op gas zou je hem misschien nog kunnen gebruiken maar op electrisch kan hij hooguit nog dienen als ruimteverwarming. Een vergelijkend warenonderzoek op internet leert me dat de betere scheepskoelkasten gemaakt worden door Isotherm. Deze zijn wel prijzig maar kennen een zeer laag energieverbruik. Ze werken alleen op 12/24 Volt, hierdoor is de koelunit vrij compact waardoor er veel bergruimte vrij komt. Op de plek van de oude 65 liter electrolux past hierdoor een 85 liter Isotherm. Deze ruimte worden overigens deels gewonnen doordat de kast ook wat dieper is. George Kniest (Marina Muiderzand) heeft een aanbieding in het gezochte type waardoor ik hem nu voor € 579,- mee kan nemen. Toch nog een flinke prijs voor een koelkast, maar het lage energieverbruik is aan boord erg belangrijk. Frontjes zijn niet op voorraad dus deze gaat in de bestelling. Aan het einde van de middag reizen we af naar Goingarijp, ik zet de koelkast in zijn gat, maar sluit de boel verder nog niet aan te sluiten want we willen snel vertrekken omdat de kinderen nog een overdosis energie bezitten. Op naar het starteiland dan maar, waar we ze een paar uurtjes loslaten in de speeltuin.
We slapen heerlijk en hebben al een lekker weertje bij het opstaan; er staat een stevig windje. Eerst maar even de mast strijken zodat de nieuwe wimpel er op kan, dat lijkt weer een stuk beter. We krijgen al vroeg trek, maar door de harde wind is het niet zo handig om te barbecuen, dus gaan de satéstokjes in de koekenpan. Met wat brood erbij hebben we een heerlijk maaltijd. Ondertussen kijken we naar de Regenboog wedstrijden, ze gaan aardig schuin. Hierna ga ik aan de slag met de koelkast, er moet nog een sierlatje bijgezaagd worden en dan past hij precies in het gat. De diepte blijkt inderdaad een probleem, waardoor hij iets naar voren komt, maar dit kan ik nog wel afwerken met een latje. De aansluiting op een provisorisch kabeltje werkt niet, hier had de verkoper me al voor gewaarschuwd, de spanning valt dan tever terug bij inschakelen waardoor de koelkast automatisch weer afschakelt. Daarom leg ik een nieuwe kabel aan rechtstreeks van de accu naar de koelkast die overigens netjes is geleverd met zekering en zekeringhouder. Hierna werkt hij uitstekend en de kast is in een mum van tijd op temperatuur. Er moeten nog wel even een paar beugeltjes aan om hem goed vast te zetten, maar dat komt volgende keer. Verder zie je op de foto dat een mahonie frontje wel nodig is, want die grijze deur is natuurlijk geen gezicht.
Ik heb nog wel wat tijd en ga meteen even de stop-knop verplaatsen, zodat we deze beter kunnen bedienen. Het uitzetten van de motor was steeds een lastig klusje omdat de knop in een hoekje was weggepruts waardoor je er niet goed grip op kreeg. Ik verplaats hem naar middenonder het controlepaneel waar reeds een loos gat zat. Het gat moet iets opgeruimd naar 12 mm, helaas is de grootste boor die ik bij me heb 10 mm, dus dit wordt een beetje martelen om het gat op te rekken maar het lukt uiteindelijk wel. De exercitie is geslaag want de motor kan nu in een keer worden stopgezet door een rukje aan de knop.
Ondertussen zijn Willem & Astrid langsgekomen om even een bakje bij ons te halen en we maken een praatje. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot zo'n 25 graden. Het is halverwege de middag en we besluiten na een ijsje maar eens het water op te gaan. Door de harde wind houden we het bij de fok (we hebben even geen zin ons druk te maken om het zeil te reven). Zo varen we rustig terug naar Goingarijp waar Jouke weer op zijn plek wordt gelegd. De boel gaat weer in de auto en we keren huiswaarts. Het was maar 1 overnachting maar door het mooie weer hadden we het gevoel bijna een week weg te zijn geweest, het was zeer de moeite waard.
Gatze

Zondag 15 mei (Pinksterweekend)
We vertrekken om 9:00 uur uit Zeewolde terwijl het nog regent, maar het weerbericht voorspelt beter weer. Bij Lemmer wordt het al droog en tegen de tijd dat we de sluis uitvaren breekt de zon door. Siemen vaart vandaag met ons mee, er is een aardig zeilwindje (krachtje 3-4). We zeilen een paar rakken op het Sneekermeer en leggen daarna aan bij het starteiland, zodat de kinderen hun energie kwijt kunnen in de speeltuin. Ik maak een pan Nassi, die ons allemaal bijzonder goed smaakt. Na de afwas varen we nog een paar baantjes over het Sneekermeer om dan via het Jouster Sleatsje weer naar Goingarijp te koersen. Hier zetten we Siemen af, waarna we zelf via de Oudeweg weer naar Broek varen, waar we overnachten. Het gaskacheltje dat ik 's ochtends heb aangesloten geeft een comfortabele warmte en een stuk minder stank dan de oliekachel, deze sta-in-de-weg kan nu mee naar huis. Het was een heerlijke dag, met mooi weer.
Na een goede nachtrust ga ik nog even een paar nieuwe handgreepjes aan de keukenla monteren, zodat we deze wat makkelijker open kunnen krijgen. Riekje gaat ondertussen even een wandelingetje maken met de kinderen naar het Sângat. Terwijl ik bezig ben komen Pake en Beppe nog even langs die daarna Riekje volgen. Iris en Fiona blijven bij Beppe spelen terwijl wij met Jouke terugvaren naar Goingarijp. Het weer wordt er niet beter op, het is flink koud met zo nu en dan een spat regen. In onze thuishaven aangekomen pakken we dan ook snel de spullen in de auto om na de kinderen opgepikt te hebben huiswaarts te keren. De gemaakte kiekjes vind je op de fotopagina.
Gatze

Meivakantie van 30 april tot 6 mei
We vieren eerst nog koninginnedag in Zeewolde, want de kinderen willen nog graag naar de vrijmarkt. Daarna pakken we alle spullen in de auto en vertrekken naar Goingarijp waar we tegen de avond arriveren. We laden de boot in en blijven de nacht in de haven bij De Klokkenstoel.

Op zondag is het erg mooi weer, maar we maken nog niet zo veel haast om te gaan varen, we gaan eerst de beentjes strekken in het dorp. Bij de school kunnen de kinderen op het klimrek. Ik vertel Fiona dat papa vroeger zelf op deze school heeft gezeten. Fiona vindt het een erg leuke school en ziet het wel zitten om hier ook naar toe te gaan. We wandelen weer verder en vinden bij de jachthaven nog een speeltuin. De kinderen blijven hier even spelen en wij gaan nog een blokje om. We zien dat Willem en Astrid druk bezig zijn om hun boot te poetsen en maken even een praatje, daarna gaan wij ook weer richting onze boot. Het wegvaren uit de box blijft lastig, omdat de ruimte eigenlijk te krap is om te keren maar het lukt toch weer om zonder kleerscheuren weg te komen.  Er is nog weinig wind dus steken we op de motor de Goingarijpster Poelen over en varen om de Lytse Griene op zoek naar een ligplaats. Die vinden we uiteindelijk op de Zoutpoel. Ik maak voor iedereen lekkere pannekoeken waarna het tijd is voor een dutje. Inmiddels steekt de wind weer wat op, dus wordt het tijd om te zeilen. We varen via de Oudeweg naar de Langweerder Wielen om vervolgens richting Witte en Zwarte Brekken te varen. Inmiddels krijgen we een telefoontje van beppe Hinke die 's avonds wel even langs wil komen. We besluiten ligplaats te kiezen vlakbij de Langweerder pont waar pake en beppe makkelijk met de auto kunnen komen. Bij het strijken van de zeilen breekt de kraanlijn waardoor de giek een landing maakt op de kajuit. We lopen geen schade op en leggen de giek in zijn blok. De harp aan het blok is totaal verroest waardoor de enige mogelijkheid om hem los te krijgen is, om hem door te zagen. Dit is natuurlijk niet zo eenvoudig met een klein handzaagje maar het lukt uiteindelijk toch.

Op maandag is het nog steeds lekker weer en de kinderen gaan vissen, zodat ik met de kraanlijn aan de slag kan. Ik heb onlangs de fokkeschoot vervangen en de oude kan nog prima dienst doen als kraanlijn. Hiervoor moet de mast natuurlijk wel naar beneden en is het misschien handiger om eerst naar een dorpje te varen met een watersportwinkel als we eventueel nog wat nodig hebben. Inmiddels worden we geroepen door mensen die aan de overkant liggen, zij hebben start-problemen. We pakken de boel op en steken over. Het lukt echter met onze accu ook niet om hun motor aan de praat te krijgen en bieden daarom een sleepje aan naar Langweer. We nemen het schip langszij en vertrekken zo richting Langweer. Onderweg krijgen we nog een buitje, maar het blijft bij een paar millimeter regen. Het slepen langszij blijkt goed te werken, zo kunnen we ook makkelijk afmeren in Langweer. De scheepseigenaar neemt contact op met de reparateur die zegt dat we het nog maar eens moeten proberen met de defecte accu's losgekoppeld. Dit blijkt te werken en de mensen zijn blij dat ze weer verder kunnen en de kinderen krijgen nog een centje voor de spaarpot. De rest van de dag besteed ik aan het vervangen van de kraanlijn, het wijzigen van het blok aan de klauwval, vervangen van een aantal harpen en het demonteren van de wimpel die vervangen moet worden. Iris gaat oefenen voor de wereldkampioenschappen mastklimmen zoals je kunt zien op de fotopagina. 's avonds bellen we pake Rients en we maken een afspraak voor de volgende dag.

Terwijl ik met de kinderen bij de winkel ben om brood en wat boodschappen te halen arriveren pake en beppe. Na de koffie vertrekken we en hijsen de zeilen op de Langweerder Wielen. We gaan richting Brekken en beppe vindt het aangenaam rustig zo zeilende. Het waait niet veel maar we komen gestaag vooruit. Ter hoogte van het PM-kanaal is er echter zo weinig wind dat we de zeilen strijken en op de motor verder gaan, pake geniet van het uizicht op de natuurgebieden waar ze anders nooit langskomen op de fiets. Op de Brekken leggen we aan om even de beentjes te strekken en om te genieten van het lekkere eitje dat Riekje voor ons bakt. Daarna gaan we op de motor via het PM-kanaal weer terug naar Langweer. Na het water tanken kiezen we een plekje in de haven dicht bij de speeltuin. Hier neemt Jouke een duik in het water na een misstap op de kant. Het zwemvest doet zijn werk en Jouke komt met de schrik vrij. Waarschijnlijk is Riekje nog het meest geschrokken maar het loopt verder goed af. We gaan een hapje eten in het dorp en daarna vertrekken pake en beppe weer naar Broek. Omdat het 's avonds niet zo warm is zetten we de kachel aan, Riekje zet hier Jouke zijn schoenen op te drogen. Dit is echter niet zo'n goed idee want na een tijdje hebben we een plasje gesmolten schoenzool.

Woensdag is het Weer matig en is er ook niet zoveel wind. We gaan op de motor naar Woudsend, de brugwachter heeft lunchpauze dus we leggen voor de brug aan. In het dorp kopen we een paar nieuwe shirts voor mij en doen inkopen bij de supermarkt. Ik kook een lekker pannetje soep en dan gaan we gaan even bij Willem en Coby langs voor een bakje. We zien dat hun huis te koop staat en horen dat ze een ander huis gekocht hebben bij de jachthaven. Ze nemen daarna een kijkje bij onze boot en wij bij hun huis. 's avonds belt pake Rients weer, het blijkt dat er waarschijnlijk toch een ligplaats vrijkomt in Broek en ze willen graag weten of we nog belangstelling hebben. Dat hebben we zeker en spreken af dat wij naar Broek komen om te kijken of Jouke wel in het plekje past.

Op donderdag is er een lekker zeilwindje, we varen door de brug en hijsen de zeilen. Via het Slotermeer komen we langs camping De Jerden bij Sloten. Hier verzamelen zich de oude autos voor de oldtimerrit op zaterdag. We nemen een kijkje en vernemen dat de camping inmiddels van eigenaar is gewisseld (we hebben vorig jaar zelf een poging gedaan deze camping over te nemen). Na de knakworsten varen we weer verder en hijsen na Sloten de zeilen weer. Er is inmiddels een stevige wind en we varen voor de wind naar de Follegaaster brug. De brugwachter opent op tijd de brug maar de lichten zijn rood en we zien een boot aan de andere kant. We moeten dus keren maar deze opsteekmanouvre mislukt omdat ik geen zwaard had gestoken vanwege de voordewindse koers. Hierdoor draait het schip niet verder dan halve wind en rammen we met een fikse vaart de steiger. Dit levert een aardige buts op in de voorsteven en Riekje krijgt de schrik aardig in de benen. Overigens had de brugwachter inmiddels wel het licht op groen gezet maar voor ons helaas te laat. Het lukt ons het schip tussen de steigers door tegen de wal te varen, waarna we de zeilen kunnen strijken. We varen alsnog onder de brug door en merken dat er nog een kussentje van ons in het water drijft. Riekje wil terug om hem te halen maar ik heb wel genoeg van het gedoe bij deze brug. Na de Tjeukemeerbrug hijsen we toch weer de zeilen omdat we dit mooie windje op het Tjeukemeer toch niet kunnen laten lopen. In de Skarsterrien strijken de zeilen en varen onder de brug van de snelweg door. We zien de volgende brug bij Skarsterbrege op dubbelrood gaan. Dan gaan wij ook maar even eten. Ik ga met de kinderen naar de speeltuin en Riekje maakt aardappeltjes met sla. Na het eten kunnen we weer verder en we varen naar Broek. Het is inmiddels wel koud geworden en we krijgen ook nog een paar spetters regen. Bij het Jouster Sluske sta ik wat om me heen te kijken naar alle sleepbootjes die daar in de haven liggen. Hierdoor zie ik een grote meerpaal over het hoofd. Ontwijken lukt niet meer dus we krijgen een flinke schamper mee. Fiona valt bijna van het trapje maar de schade blijft beperkt tot wat lakwerk. In Broek komt de beheerder al aanlopen als we arriveren, het plekje past ons precies en we spreken af dat we nog even ligplaats in Goingarijp houden tot definitief bekend is dat de plek vrij is.

De volgende morgen brengen we de kinderen bij Beppe zodat wij rustig de boot kunnen uitruimen. Het wegvaren uit Broek is een beetje lastig, door een sterke dwarswind lukt het niet goed om te draaien, maar uiteindelijk lukt het wel. We gaan naar onze thuishaven in Goingarijp waar deze vakantie eindigt. Ik monteer weer even de plank in de kast die ik er vorige keer heb uitgesloopt om de gasleiding te vinden. Nu kan ik een kraantje aan de leiding zetten zodat we de gaskachel weer in gebruik kunnen nemen, zodat we het petroleum kacheltje niet meer nodig hebben, die nogal een sta in de weg is.
Gatze

za/zo 16/17 april
We vertrekken wat later op de zaterdagmiddag naar Friesland. Tegen een uur of 6 zijn we in Goingarijp. Het is lekker weer en we vertrekken meteen. Het uitvaren uit de box gaat nog steeds niet zo goed. Doordat de ruimte om te draaien eigenlijk te krap is, hebben we het nog steeds niet goed onder de knie. We varen via de Joustersloot naar het starteiland, waar we aanleggen naast de speeltuin. De kinderen kunnen nu nog lekker een paar uurtjes spelen, zodat ze daarna lekker kunnen slapen. Wij duiken er ook vroeg in, want de dag was al vroeg begonnen door Fiona haar zwemles om half 8 's morgens. Op zondag gaan we weer op tijd ons nest uit. Het beloofde mooie weer is nog niet gekomen, het is wat grauw en kil. Dit weerhoudt de havenmeester er echter niet van om langs te komen voor het liggeld, de schade voor deze nacht is € 10,80. Ik ga de nieuwe Snap-sluitingen aan de vallen maken, zodat we wat makkelijker de fok in kunnen klikken en het huig over het grootzeil kunnen leggen. Ik heb nu eindelijk de goeie harpjes om ook de nieuwe blokjes voor de fokkeschoot te monteren. De fokkeschoot werd door de vorige eigenaar door het oog van de verstaging getrokken, maar dat werkte niet zo handig. Met de nieuwe blokjes loopt het allemaal lekker soepel. We overdenken nog eens of we nu eigenlijk wel nieuwe naambordjes willen of dat we ze er maar helemaal af zullen laten en dan een bord op de buitenkant van het schip monteren. Na enige deliberatie kiezen we voor het laatste, dus de oude borden kunnen weer mee naar huis. Verder moest er nog een isolatiestrip onder het dekluik, maar helaas helpt dit niet voldoende om het luik waterdicht te krijgen. Een emmer water over het dek zorgt voor een fikse regenbui in het vooronder. Het werd overigens nog een duur stripje want bij het openen van de gereedschapskist nam de Bahco een duik in het water en het was me nog een beetje te koud om er achteraan te springen. We zijn het pielen inmiddels wel zat en de kinderen zijn ook uitgespeeld dus het is tijd om het ruime sop te kiezen. Van (inmiddels) lagerwal wegvaren gaat nog niet helemaal van een leien dakje dus de volgende keer moeten we misschien de vaarboom te hulp roepen. We zeilen nog een paar rakken op het Sneekermeer en dan via de zoutpoel weer naar de Goingarijpster poelen, maar de wind is inmiddels aardig gaan liggen dus het wordt weer eens tijd om de thuishaven te zoeken. In de haven aangekomen zorgt Riekje voor een paar lekkere wraps (hoewel wel een beetje pittig) en gaan we de boel opruimen. Het schiet me te binnen dat ik nog "even" een gat moet boren in een kastplankje want deze moet eruit om de gasleiding voor de kachel die door de vorige eigenaar is afgesloten weer te voorzien van een kraantje. Het plankje is echter door een echte timmerman geinstalleerd, dit betekent dat er geen rekening mee is gehouden dat hij er weer uit moet kunnen. Het even wordt dus uiteindelijk anderhalf uur wurgen en de halve boot over de kop, maar het plankje is eruit gekomen. Inmiddels heeft Riekje hem aardig zitten want de kinderen vragen natuurlijk ook de nodige aandacht. Het is overigens uiteindelijk nog wel mooi weer geworden nu we bijna naar huis gaan en al met al hebben we toch lekker een kort weekendje "gekampeerd" en we hebben het gevoel of we een hele week zijn weggeweest.
Gatze

Zondag 3 april
We vertrekken  om 9.00 uur vanuit Zeewolde naar Goingarijp. Het is heerlijk weer en we verheugen ons op een dagje uit met de boot. We ontdekken dat de reddingsboei weg is. Deze was door ons vastgezet met een zeilbandje. Niet zo handig dus. We zeilen op de Goingarijpster Poelen en het Sneekermeer om vervolgens aan te leggen bij het starteiland. De kinderen spelen een poos in de speeltuin. Gatze gaat een beetje klussen. Verschillende mensen maken een praatje en complimenteren Gatze met zijn mooie schip. Dan ga ik pannenkoeken en een broodje shoarma maken. Het schip gaat een beetje scheef en de broodjes vliegen uit de pan zo de prullenbak in. Ik wordt eerst boos maar kan er later wel om lachen. We merken dat de tijd snel gaat en besluiten dan terug te varen naar de jachthaven. Fiona en Jouke slapen voor in de boot. We komen `s avonds om 18.30 uur thuis.
Riekje

Maandag 28 maart
Na een goede nachtrust en ontbijt begin ik met het pakken van de spullen. Iris belt beppe Hinke om te vragen of zij met Jouke en Fiona mag komen spelen. Pake en Beppe vinden dit wel gezellig. Ik breng de kinderen even en dan varen Gatze en ik het laatste stukje van Broek naar Goingarijp. Als we bij de jachthaven aankomen zijn daar Hette-Hotse en Hotske die ons verwelkomen. Ze moeten met het pontje over om bij de boot te komen. Hotske vindt de boot geweldig en vaart graag een keertje mee. Nadat we zijn bijgepraat haalt Gatze samen met Hotske de auto op en ga ik de laatste spullen opruimen. De tocht van Naarden naar Goingarijp is goed verlopen. Er valt voor mij nog heel wat te leren en misschien ook nog wel wat angst te overwinnen. Ik neem mijn zeilboek mee naar huis met de intentie om daar in te gaan lezen.
Riekje

Zondag 27 maart
We gaan vandaag naar Heit en Mem die in Broek (bij Joure) wonen. We zeilen op de Langweerder Wielen. De boot gaat toch behoorlijk scheef. De limonadefles, afwasmiddel en het gasstel vliegen van hun plek. Daar zal ik de volgende keer beter op moeten letten. In Broek aangekomen worden we al gauw door een aantal mensen herkend die aan het water wonen. Het is een heel warm gevoel. Heel anders dan dat ik in een auto naar mijn schoonouders rijdt. Als we de boot aanleggen staan Ate en Bowine ons al op te wachten. Ate biedt meteen hulp aan bij het aanleggen van de boot. Ik ga pannenkoeken bakken. Anneke en mijn ouders komen op bezoek en eten graag een hapje mee. Dan komen ook mijn schoonouders. Het is gezellig druk aan boord en iedereen is enthousiast over het mooie schip. Daarna gaan de kinderen bij pake Sipke en beppe Hinke op bezoek. Gatze en ik gaan met pake Rients op zoek naar een plek voor onze boot. Na een lange speurtocht kiezen we voor de jachthaven 'De Klokkenstoel' in Goingarijp. Het is een mooie lokatie met een gunstige ligging.
Riekje

zaterdag 26 maart
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt beginnen we vol goede moed aan een nieuw vaaravontuur. Onze bestemming voor vandaag is Lemmer. Gezien de geringe windkracht besluiten we over het IJsselmeer te varen. Het regent en Gatze ziet er ondanks zijn goede kleding een beetje verkleumd uit. Ik stel voor om het roer over te nemen zodat hij in de kajuit een beetje kan opwarmen. Het is prettig dat het nu nog zo rustig is op het water. Een van ons gaat op de bol van de kontaktsleutel staan waardoor deze afbreekt. Even onstaat er paniek. Gatze weet al varend met een pincet de halve sleutel uit het kontakt te halen. We hebben een reservesleutel zodat het probleem zich ook snel weer laat oplossen. 's Middags komen we in Lemmer aan en vinden een plekje in de haven. We eten 's avonds heel lekker bij de pizzeria.
Riekje

vrijdag 25 maart
We vertrekken om 13.00 uur uit Zeewolde. Ik merk dat ik moet leren om consequent te zijn in het aantrekken van de zwemvesten. We varen vandaag naar Elburg en overnachten in de haven bij de Roggebotsluis. Ik ben blij met de kachel die aan boord aanwezig is. Het is al gauw behaaglijk warm. We slapen goed.
Riekje

donderdag 24 maart
Vandaag varen we met de boot van Naarden naar Zeewolde. Het is een mooie dag voor een avontuur. De kinderen genieten. Ze brengen veel tijd door in de kajuit om aan tafel wat te spelen en te knutselen. Af en toe komen ze aan dek en vinden het leuk om het roer van pappa over te nemen. We gaan in Nijkerk door de sluis. 's Avonds gaat het regenen. Ik vind het heerlijk dat we lekker in ons eigen huis kunnen slapen.
Riekje

zondag 20 maart
Vandaag ontmoeten wij Teus aan boord. Wij zijn in de gelegenheid om nog even een paar vragen te stellen. Daarna neemt Teus met enige weemoed afscheid van zijn schip en dat grijpt ons toch wel aan. We varen even een klein stukje in de haven naar de steiger waar we water kunnen tanken. Gezien mijn geringe ervaring met het varen vind ik het allemaal reuze spannend.
Riekje

19 maart 2005
Vandaag is de boot uit het water geweest, helaas mijn fototoestel vergeten, dus dat moet later maar eens. Het onderschip zag er netjes uit, alles stond nog keurig in de anti-fouling en er was geen aangroei. Alleen de anodes waren flink aangegroeid, dus die hebben we even goed schoongemaakt. Verder kwamen we er achter dat er een busje mistte in het roer, waardoor deze hangt in zijn pennen, i.p.v. steunt. We hebben de maten opgenomen en ik zal even een nieuwe laten maken. Deze keer hebben we ook even de mast gestreken. Dit bleek vrij makkelijk te gaan, de mast heeft een tegengewicht waardoor je hem vrij eenvoudig strijkt. Toen we in januari gingen proefvaren hebben we deze exercitie niet gedaan omdat de vorige eigenaar het niet aandurfde. Maar vandaag was hij er niet bij, dus hebben we de proef op de som genomen. Toen de mast toch naar beneden was hebben we meteen even de hoogte gemeten, die bleek 10,80 te zijn vanaf de waterlijn. Verder hebben we nog even het blok van de fokkeval verplaatst omdat die verkeerd bevestigd zat t.o.v. de voorstag. Na deze keuring zijn we definitief tot koop overgegaan, waardoor we ons nu echt de trotste bezitter van Jouke mogen noemen (hoewel het naambordje nog "Wilde Eend" vermeldt).
Gatze

5 maart 2005
Vandaag had het moeten gebeuren; de boot op de helling voor een laatste inspectie voordat we definitief tot koop overgaan. Door de laag ijs in de jachthaven is het er echter niet van gekomen. We houden het nog even spannend en gokken nu op 19 maart.
Gatze

30 januari 2005
Vandaag hebben we onze proefvaart gemaakt. Voor januari was het best redelijk weer, er was alleen wat weinig wind. De boot vaart fijn, de motor krijgt hem goed vooruit, ook bij deze temperaturen (ca 5 C) was het starten lopen. Hij zeilt makkelijk en ook bij heel weinig wind en een beetje slordig varen gaat hij makkelijk overstag. Al met al hebben we er een goed gevoel aan overgehouden. De boot is door de huidige eigenaar uitstekend onderhouden. Het motorluik is aan vervanging toe en het voorluik vraagt ook wat onderhoud, maar dit soort klusjes horen bij het hebben van een boot. Verder loopt er nog wat water langs de mast naar binnen, dus daar moeten we ook nog eens wat aan doen. We willen nu alleen nog het onderwaterschip controleren, en als daar verder geen gekke dingen tevoorschijn komen, dan is wat ons betreft de koop gesloten.
Gatze

21 januari 2005
Vandaag alvast de url tjalktehuur.nl geregistreerd en een beginnetje gemaakt met de website. Daar een boot als dit natuurlijk de nodige kosten met zich mee brengt en we er naar verwachting niet aan toe zullen komen ieder weekend zelf te varen, bieden we Jouke ook te huur aan. Via deze website tjalktehuur.nl maken we daarvoor promotie. Tevens vandaag een rondje Zeewolde, Harderwijk gedaan om te bepalen wat nu de meest geschikte ligplaats is. We zijn er nog niet helemaal uit.
Gatze

17 januari 2005
Na enig onderhandelen zijn we het eens geworden over de prijs. We sluiten een principe overeenkomst onder voorbehoud van een proefvaart en een technische keuring. We hebben inmiddels ook besloten om de naam van het schip te wijzigen. De wilde eend is voor ons een nietszeggende naam, we herdopen het schip "Jouke". Dit is een naam die voor ons gevoel veel beter past bij het karakter van het schip, eenvoudig, stoer en recht door zee. Deze naam heeft voor ons een dubbele betekenis, omdat onze jongste zoon (momenteel 1,5 jaar oud) ook deze naam draagt.
Gatze

16 januari 2005
Vandaag hebben we definitief besloten om over te gaan tot aankoop van de in Naarden liggende Tjalk "De Wilde Eend". Een eerste bod wordt door ons uitgebracht en positief ontvangen. Morgen zullen we reactie krijgen.
Gatze

Logboek Logboek 2012 Logboek 2011 Logboek 2010 Logboek 2009 Logboek 2008 Logboek 2007 Logboek 2006 Logboek 2005 Onderhoud

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 07-01-2012

www.tjalktehuur.nl.jpg (149969 bytes)

www.tjalktehuur.nl PICT0063.JPG (482021 bytes)

Fok te loevert.jpg (285028 bytes)

P7301195 droogvallen bij een plaat www.tjalktehuur.nl.JPG (1813546 bytes)

Tjalktehuur.nl 2008 Groene Strand Terschelling.JPG (109873 bytes)

tjalktehuur.nl 2008 bij een plaat.JPG (139427 bytes)

IMG_1044 drooggevallen.jpg (102955 bytes)

IMG_0101 op het ijselmeer 800.JPG (77005 bytes)

Jouke in de haven.jpg (37619 bytes)

IMG_1739.JPG (75854 bytes)

IMG_1983.JPG (56584 bytes)

IMG_1620.JPG (333068 bytes)

IMG_2162 Riekje lachend na de schilderbeurt 800.jpg (88864 bytes)

IMG_0470 640x480.jpg (83225 bytes)

Dagtocht Zeilen. Platbodem charter klassieke Tjalk  Temidden van de Friese meren. Zeiltochten in stijl  Zwerftocchten en Dagverhuur met schipper
--------------------------------------------------------------------
Vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@tjalktehuur.nl
Deze site is met de grootste zorg samengesteld, aan de inhoud en de informatie kunnen geen rechten worden ontleend
Copyright © 2005-2014 Gatze Rienstra