Logboek 2006

Tjalktehuur
Dagtochten
Zwerftochten
Reserveren
Over Jouke
Ligplaats
Logboek 2013
Zeiltekens
Contact

 

info@tjalktehuur.nl
Tel: 036-5229070

Volg ons op Facebook

Nieuws
Zwerftochten
Nieuw grootzeil
Keuken
Walstroom
Marifoon
Nieuwe Fok
Zonnepaneel
GPS
Nu ook Dagtochten

Logboek Logboek 2012 Logboek 2011 Logboek 2010 Logboek 2009 Logboek 2008 Logboek 2007 Logboek 2006 Logboek 2005 Onderhoud

Toch nog een tochtje - 26 november
Omdat het een veelbelovende dag lijkt kunnen we de kans niet voorbij laten gaan om nog een keer een dagje te gaan varen. Het is lekker weer met een zonnetje en 14 graden, heerlijk voor de tijd van het jaar. Er is nog wel een stevig windje dus we zijn goed aangekleed. We vertrekken om 12 uur richting sneekermeer. Bij het starteiland leggen we aan om de shoarmabroodjes warm te maken. De kinderen kunnen lekker in de speeltuin en we hebben de vliegers meegenomen. Iris heeft een nieuwe vlieger die het erg goed doet. We ontmoeten nog een man uit Oppenhuizen die zo vriendelijk is wat foto's van ons te maken. Deze willen we als kerstkaart gebruiken. Tegen half vijf keren we weer huiswaarts. Onderweg aanschouwen we de prachtige ondergaande zon. Het wordt nu wel wat frisser, maar we hebben erg genoten.

De laatste overnachting - 28/29 oktober
Het seizoen is helaas weer om. Altijd jammer, maar we hebben ook dit jaar veel plezier gehad met onze boot en onze gasten. In het allerlaatste weekend van dit seizoen gaan we niet meer varen, maar omdat we meerdere bezoekjes bij vrienden en familie afleggen overnachten we wel op de boot. Het is nog aangenaam weer voor de tijd van het jaar en we hebben het 's nachts ook niet koud gehad. Dat was het dus voor dit jaar, we kijken al weer uit naar het volgende seizoen.

17/18 oktober
De weerberichten geven voor het hele weekend nog mooi weer, zon en temperaturen tot 20 graden. Als we aankomen is er echter nog weinig van de zon te merken en die 20 graden is ook nog ver weg. Gelukkig lukt het me wel om de kachel te reparen zoals je op de onderhoudspagina kunt lezen. We varen niet zo ver en nemen ligplaats in de Aldwei, een beetje in de luwte van de Swettepoel. 's avonds zakt de wind iets af en warmen we ons bij een kampvuurtje. Zondagochtend staat er een stevige wind en is het erg koud. De kinderen willen vissen, maar geven het door de kou ook snel weer op. Dan maken we maar een wandeling rond de Swettepoel, dan lopen we ten minste in de luwte. Bij terugkomst ziet het er nog niet naar uit dat de zon voorlopig gaat komen. We keren daarom aan het einde van de ochten terug naar de ligplaats. De middagmaaltijd bereiden we bij Paken en Beppe thuis. 's middags wordt het iets beter en maken een aanvang met het winterklaar maken. De zeilen gaan er af en mee naar huis en ook de Argo gaat mee naar huis, om deze winter eens flink onder handen genomen te worden. We hopen op nog eens een mooi dagje om nog een afsluitend tochtje te kunnen maken.

za/zo 30/1 oktober
Nog steeds lekker weer dus we nemen het er nog van. Vanwege het fijne weekend vorige keer, gaan we weer terug naar It Eilan. Jouke vindt zijn grote zandberg weer terug en de kinderen leven zich lekker uit. Deze keer heb ik hout meegenomen van thuis voor een kampvuurtje. De blokken zijn nog wat te groot, maar geen nood, Fiona zaagt ze in stukken en ik splijt ze met een grote schroevendraaier.
Zondags staat er een lekker windje, tijd om te zeilen. Als we afvaren merken we al snel dat de wind aardig aantrekt, maar even terug naar de steiger voor een reefje, ahum, misschien beter twee. Dan steken we weer van wal en kruisen het Heegermeer over, er staat inderdaad een stevig windje dus we gaan lekker, Iris moet wel elke keer weer even wennen als de boot zo scheef gaat. Met ruime wind terug zijn we in no-time weer bij Heeg en zo gaan we dan zachtjesaan weer huiswaarts, het was een lekker tochtje. In Broek gaan we eerst nog wat eten voor we gaan opruimen en naar huis gaan. Als we in de auto zitten krijgen we al vrij snel een buitje op ons dak. Goed getimed dus.

za/zo 23/24 september
We zijn voor ons doen redelijk vroeg. Rond het middaguur rijden we door Joure. Daar zien we een festiviteit in het park Herema State als we langsrijden. We varen daar naartoe nadat we water getankt hebben. Het is gezellig, er zijn allerlei kraampjes, oude bekenden, pakes en beppes, een grote kraan en bungytrampolines. Zo is het pas half zes als we weer wegvaren. We gaan naar It Eilan bij Heeg. Daar ontmoeten we 2 Duitsers met 4 kinderen die gezellig een kampvuurtje aan het maken zijn. De kinderen willen nog roeien maar het wordt al laat, dus dat doen we de volgende ochtend. Lekker pootjebaaien en in het zand spelen want het is nog steeds een graad of 23. Rond het middaguur gaan we een stukje zeilen. Het waait niet erg hard, maar het gaat toch lekker. Na een paar rakjes op het Heegermeer keren we weer terug naar Broek. We zijn vroeg terug en blijven daarom nog lekker even van het mooie weer genieten. De kinderen gooien een hengeltje uit en wij nemen nog een bakje koffie, waarna pake en beppe ook nog even langs komen. Een heerlijk weekend zo.

zondag 18 september
Het blijft maar mooi weer, dus kunnen we het niet laten toch even een rondje te varen. We worden al vroeg wakker en ik ga eerst eens het dek schrobben, want dat is wel nodig. Anneke gaat met ons mee en we varen een ronde Langweer, Sneekermeer. Bij het starteiland houden we middagpauze. Riekje heeft rijst gekookt en Anneke haalt er nog wat patatjes bij. Ondertussen installeer ik snel de nieuwe dekventilator met zonnepaneel (en batterij), zodat we voortaan dag en nacht ventilatie hebben in de boot. Ik hoop dat de boot hierdoor in de winter ook wat minder vochtig wordt. Na de patatjes gaan we weer richting Broek, want we moeten nog op visite. Op de terugweg begint het zowaar ook nog te waaien, maar we hebben nu geen tijd meer om nog te zeilen.
Gatze

zondag 11 september
Het is vandaag veel te mooi weer om thuis te blijven. Het is sowieso hoog tijd om weer eens het water op te gaan. Riekje gaat niet mee, dus ik ga met de kinderen en de Argo. We gaan naar Goingarijp, ankeren bij de zwemsteiger. We gaan lekker zwemmen en zeilen met het kleine bootje. De dag is snel weer om, maar wel de moeite waard.
Gatze

zondag 20 augustus - vakantie deel 2 - terug naar Friesland
Na een weekje schilderen en klussen wordt het tijd om Jouke weer terug te varen naar zijn thuishaven. Riekje brengt de auto weer naar Friesland en keert dan met de bus terug naar Lelystad. Ondertussen vaar ik daar met de boot naar toe samen met Iris. We gaan door de zelfbedieningssluis, dat gaat simpel met een druk op de knop. Ondertussen krijgen we nog wel een paar flinke buien. Als Riekje is opgestapt gaan we door naar Dronten waar we overnachten. Het is feest in het dorp, dus 's avonds gaan we naar de tent en Riekje gaat nog even "bergbeklimmen". Zondags varen we dan naar Ketelhaven. Omdat het richting het zwarte meer niet bezeild is gaan we naar Urk. Daar doen we nog wel even over want er is niet zoveel wind. Dit geeft Fiona wel de gelegenheid om ook een stuk te sturen.
De volgende ochtend is het erg slecht weer, zware buien met windkracht 6 tot 7, geen weer om te zeilen. We maken een wandeling door Urk, doen wat boodschappen en beklimmen de vuurtoren, zo kun je het hele dorp overzien. Om een uur of 2 zakt de wind wat af en klaart het op. We besluiten alsnog het sop te kiezen richting Lemmer. Eenmaal op het water valt het toch tegen hoe hoog de golven zijn, de dames vinden dit niet echt prettig. De wind is ook nog Noordwest dus Lemmer is net niet bezeild en zo hoog aan de wind wordt het wel een lange moeizame tocht. Dat moesten we maar niet doen, dus keren we om en varen zo voor de wind naar Schokkerhaven, dat gaat wel lekker zo. Vlak voor Schokkerhaven krijgen we nog even een flinke bui, dus snel de haven in en opdrogen in het restaurant. We nemen meteen een hapje eten en besluiten dan ook maar hier te overnachten.
Op dinsdag is het weer iets beter, maar het waait nog steeds stevig. De 2 reven laat we dus lekker zitten en met ruime wind varen we naar Zwartsluis. De brugwachter bij de Ramspolbrug heeft niet zoveel haast, dat levert ons een half uur wachttijd op. In Zwartsluis is nog een plekje vrij aan de kade. 's avonds brengen we nog een bezoekje aan de zintuigentuin, die kenden we nog van vorig jaar. Zwartsluis is een erg leuk dorpje waar je zo zou willen wonen.
's ochtends gaan we vroeg op pad. We varen via de Beulaker richting Kalenberg. Er is vrijwel geen wind, dus de zeilen blijven opgeborgen. Als we de mast gaan strijken voor de brug, vragen de kinderen of ze mogen zwemmen. We zoeken een plekje middenop het Giethoornsemeer waar we voor anker gaan liggen. Kunnen we gelijk het nieuwe anker testen en dat ligt inderdaad zo vast als een huis, hoewel dat bij dit weer niet zo nodig is. Ik ben erg blij dat ik het anker heb voorzien van een loodlijn, dit werkt erg prettig met het uitbrengen en inhalen van het anker. Het giethoornse meer is niet zo diep (ruim een meter) maar heeft wel een harde (zand) bodem. Zo kan ik mooi nog even het schip boenen. Als we uitgezwommen zijn varen we verder door de weerribben naar de driewegsluis. Bij de driewegsluis ligt alles vol en we zoeken een plekje in de Tjonger. Hier lig je temidden van prachtige natuurgebieden. Helaas is ons Marrekrite plekje op een eilandje dus kunnen we niet wandelen. Dan maar even een hengeltje uitgooien.
Op donderdag varen we via de van Engelenvaart naar Akkrum. Na Heerenveen hijsen we de zeilen, we hebben ruime wind maar het waait niet zo hard en er staan veel bomen langs de route. Zo duurt het nog een paar uurtjes eer we bij het Akkrumerrak zijn. In Akkrum leggen we aan bij Mariska die recent is verhuisd vanuit Zeewolde. Helaas zijn ze met vakantie. Freerk en Fimke zijn gelukkig net terug, dus kunnen we nog even bij hun aanwippen. Dit is onze laatste avond van de vakantie.
Vrijdagochtend varen we weer terug naar Broek, waar Jouke zijn vertrouwde plekje weer inneemt. Zo komt er helaas toch weer een einde aan deze lange en aanvankelijk warme zomervakantie.
Gatze

do 3 augustus - vakantie deel 1 - op naar zeeland
We hebben dit jaar bedacht richting Zeeland te varen. We vertrekken op zaterdag 22 juli. Het is (al enkele weken) zeer heet en ook nu stijgen de temperaturen dagelijks tot 35 graden. Dat is eigenlijk te warm om nog leuk te zijn, maar toch een stuk beter dan regen. We varen de eerste dag niet zo ver want het is al laat. We eindigen in de Joustersleat. De volgende dag naar het Hegemeer, het wordt weer erg warm dus eerst maar eens zwemmen bij It Eilan. Hier is ook een zeilkamp dat zich vermaakt met een watergevecht, Riekje krijgt al zin om mee te doen. Na het zwemmen richting Stavoren. Vlak voor Stavoren vinden we nog een eilandje waar we overnachten. Na een ochtendduik gaan we de volgende dag het Ijselmeer op. Het is vrijwel windstil, hierdoor doen we er tot 's avonds 8 uur over om in Urk te komen. Onderweg kunnen we wel lekker achter de boot zwemmen en een beetje peddelen met de rubberboot. In Urk gaan we de volgende dag eerst naar het strand, hier heerst een ware plaag van lieveheersbeestjes, maar je kunt er wel erg leuk zwemmen. Ik probeer glaszekeringen te kopen, maar die zijn nergens te krijgen. Wel koop ik een nieuwe drinkwaterpomp bij de watersportwinkel, want de oude verliest steeds zijn druk en na 4 keer uit elkaar geweest te zijn vindt ik het wel welletjes. Meteen ook maar de waterslang vervangen dan. Dan op naar Lelystad, wederom windstil en 35 graden. Het wordt zo rond 3 uur wel erg heet, dus regelmatig verkoeling zoeken in het water. In Lelystad proberen we te ankeren, het water is echter redelijke diep (ruim 5 meter) en ons anker houdt het niet nu de wind op komt zetten. Ik heb altijd al mijn twijfels gehad over dit anker, maar het is nu wel duidelijk dat er wat beters moet komen. Na een half uur liggen we 20 meter verderop, een keer verleggen geeft hetzelfde resultaat. We overwegen verder te varen richting Almere, als we echter vanachter de dijk het Markermeer weer opvaren blijkt er redelijk wat golfslag te staan. Daar hebben we nu geen zin meer in, dan maar in de haven. Hier is ook een watersportwinkel waar ik gelukkig wel nieuwe zekeringen kan krijgen, dat ook weer opgelost.
Woensdags naar Almere, het is weer erg warm maar gelukkig is er iets meer wind. We vinden een mooi plekje bij De Weerdt. Het water is hier wel wat groenig, het strandje is wel aardig, maar iets teveel bevolkt door Amsterdammers.
We vertrekken donderdagochtend naar Muiden. Na de sluis strijken we de mast waarna we De Vecht opvaren. Ik heb nooit geweten dat er in Nederland zoveel woonboten waren. Ze hebben hier een erg mooi plekje aan De Vecht, je zou er zo in willen wonen. Na een middagpauze in Weesp, varen we naar De Spiegelplas. Dit is een zandafgraving nabij Nederhorst den Berg, hier vindt je het schoonste water wat Nederland kent, je waant je op een Zwitsers bergmeer. Riekje heeft hier zelfs haar witte handdoeken mee gewassen. Het is er heerlijk rustig met prachtige zandstrandjes. Dit is een plek die we zeker zullen onthouden, je ziet de vissen zwemmen tot op 2 meter diep. Wandelend door Nederhorst den Berg zien we een wegwijzer "Kasteel". Dit gaan we dan maar eens bekijken. Het kasteel kan niet bezichtigd worden, omdat het in gebruik is als kantoor van een aantal bedrijven. Van buiten is het wel erg mooi, met een heuse slotgracht. Met krokodillen? Wie weet.
We verlaten de Spiegelplas en varen verder de Vecht op, we spreken af om Roel en Annemarie te ontmoeten bij Loosdrecht op Zondag. We nemen 's avonds eerst een ligplaats bij een eiland midden op de Loosdrechtse plassen, waar ook een leuk strandje is voor de kinderen. Als we zondag zullen vertrekken om onze gasten op te pikken, zie ik dat de gasdruk gedaald is tot 1 bar. Gelukkig had Riekje de vorige dag gezien dat er gas verkrijgbaar is bij de supermarkt van de camping. Daar eerst maar even langs dus, zo moeten Roel en Annemarie nog even wachten, maar dat mag de pret niet drukken. Na een kopje koffie gaan we een stukje zeilen, er is een matig windje met zo nu en dan stevige vlagen omdat het wat buiig is. Maar voorlopig is het nog droog en warm en we zoeken een eilandje op om te zonnen en te zwemmen. Na de luncht komt er een flinke regenbui, dus gaan we naar binnen met de rummikub. Als het weer droog is wordt het tijd om Roel en Annemarie weer af te zetten. We varen dan meteen door naar de sluis, om uiteindelijk in Breukelen te eindigen voor de overnachting.
Maandags varen we dan naar Utrecht, onderweg komen we nog allerlei prachtige landhuizen en natuurschoon tegen, dat zie je niet vanaf de snelweg of vanuit de trein waar ik normaalgesproken mee naar Utrecht ga. Het is werkelijk prachtig om dwars door Utrecht langs alle terrasjes onder alle boogbruggetjes door te varen. We eindigen in het centrum waar we een ligplaatsje vinden bij het Moreelsepark. Op steenworp afstand van het kantoor waar ik werk (maar nu effe niet). Omdat het dinsdags nogal regenachtig is, gaan we na een bezoekje aan kantoor naar de bioscoop. 's avonds pakken we nog een pizzaatje en nemen het besluit niet verder richting Zeeland te varen maar terug te keren naar Zeewolde. Woensdags vertrekken we als het droog geworden is. Nadat we de stad door zijn, hoor ik dat de waterkoeling niet meer loopt, en het lampje hiervan brandt ook. Dus snel de motorkap open en ja hoor, de wierpot zit helemaal tot de nok gevuld met eendenkroos waar de grachten hier vol mee zitten. Even schoonmaken en we kunnen weer verder. Na een hele dag varen, stranden we uiteindelijk in Almere Haven. Het is half acht en we moeten tot de volgende dag wachten op de sluiswachter. Zo varen we donderdagochtend via de Hogevaart naar Zeewolde, waar we aanmeren bij de visplek bij het industrieterrein. We blijven eerst eens een weekje thuis. Die week benut ik om wat schadeplekjes bij te werken aan de boot en de lamelletjes op te hangen. Ook koop ik een nieuw anker, zodat we voortaan veilig kunnen ankeren. Volgende week verder.
Gatze

24/25 juni
Omdat we zaterdagavond nog naar het vioolensemble moesten, zouden we in eerste instantie niet varen dit weekend. Het weer is echter veel te mooi om thuis te blijven, dus gaan we 's avonds laat toch nog naar de boot. Het is zondagochtend inderdaad mooi weer, ik plaats nog even de nieuwe startaccu en dan vertrekken we. Naar het zandstrandje dat we vorige week gespot hebben aan de Langweerder Wielen. De mast van het kleine bootje hebben we nu ook mee, dus we gaan vandaag zeilen. Het optuigen gaat vrij eenvoudig, alles is compleet. Ik maak eerst een rondje met Iris, en daarna met Fiona en Jouke. Gaat erg goed. Daarna gaat Riekje het proberen, met wat instructie van mij gaat het perfect, een geslaagde eerste zeilles. Na wat proefrondjes, gaan Iris en Jouke ook mee en maak ik ondertussen het eten klaar. Tegen die tijd begint het mooie weer helaas op te raken en gaat het zachtjes regenen. Na een toiletbezoek merk ik dat de pomp doorloopt, het blijkt dat de klep niet meer werkt doordat er zand in is gekomen. We waren met de boot het strand opgevaren, waardoor de er zand opgepompt wordt bij een spoelbeurt. Hierdoor moet ik onverwacht toch nog aan het klussen. De klep moet gedemonteerd worden en met een gepaste klap met de hamer, springt de klep weer dicht. Al met al wel een uur werk om de boel uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten, niet meer doen dus de WC gebruiken als je aan de grond ligt.
Gatze

17/18 juni
We wilden dit weekend wat eerder weg, maar het is toch al weer bijna 16:00 uur als we bij de boot arriveren. We hebben het kleine bootje meegenomen dat ik dit voorjaar gekocht heb. De mast paste niet meer in de auto, dus dit weekend blijft het bij peddelen. Na de tewaterlating maakt Riekje de eerste proefvaart met de kinderen. We gaan naar het Tjeukemeer, want morgen wordt het warm. Het is aardig druk bij het eiland, maar we kunnen nog aan de achterkant van een steiger liggen. We peddelen nog een rondje met het bijbootje rond het eiland voordat het bedtijd is.
Zondagsvroeg willen de kinderen perse naar het strand, hoewel het nog niet al te warm is door wat bewolking. Dat geeft mij de gelegenheid om nog wat te klussen, de nieuwe lieren moeten gemonteerd worden. De eerste zit erop, daarna was de batterij leeg en het weer te mooi om verder te werken. Na de bruine bonen met spek, gaan we nog even lekker zwemmen en dan weer terug naar Broek.
Gatze

za/zo 10/11 juni
Het is dit weekend erg mooi weer. We arriveren aan het einde van de middag. Morgen komen Jasper en Floor met ons varen, dus eigenlijk zouden we blijven liggen. Maar het is zo warm dat we toch maar even een stukje varen om een koel plekje te zoeken. We leggen aan bij de Joustersluis, Fiona en Jouke vinden een leuk hondje om mee te spelen. Tegen elven besluiten we terug te varen, dan hoeven we morgen niet zo vroeg op.
Om 8:00 uur krijg ik een sms-je dat Jasper ziek is. Daarop vragen we Paken en Beppe of die misschien meewillen en daar hebben ze wel zin in. Het is lekker zeilweer, krachtje 4 uit het zuidoosten. De toch gaat via de Langweerderwielen richting het PM-kanaal. De lanweerdervaart is echter aan het eind gestremd, vanwege baggerwerkzaamheden. Dan maar de mast strijken en zo gaan we via de Jentjemeer naar de Goingarijpster poelen. De temperatuur gaat richting de 30 graden, dus eerst maar eens een lekker duik nemen. Na de lekkere pan nassi gaan we nog een rondje Sneekermeer Joustersloot varen, om daarna zachtjesaan huiswaarts te keren.
Gatze

Zondag 21 mei
Vandaag komen Wim en Uwe uit Keulen met ons een proefvaart maken. Ze arriveren om 10 uur en na de koffie met appelgebak vertrekken we. Al varende richting de goingarijpster poelen begint de wind af te zwakken. Tegen de tijd dat we gaan hijsen is er nog maar een krachtje 3 over. We kabbelen zo via de Zoutpoel naar het Sneekermeer en doen er meer dan een uur over om weer op te kruisen naar het starteiland. Daar gaan we aanleggen voor de lunch. Riekje maakt voor ons nassi met kipsate en pindasaus. We laten het ons goed smaken. Terwijl we eten begint het flink te regenen dus we gaan snel naar binnen. Na een uurtje wordt het weer droog en hijsen we de zeilen weer. De wind trekt weer wat aan en we varen via de Joustersloot richting Jentjemeer. In de Gudsekop moeten we opkruisen. De wind is inmiddels lekker aangetrokken, dus dat gaat lukken. Het is wel hard werken trouwens dat laveren, met zijn vieren geen probleem, maar het geeft voor mij wel de doorslag om lieren te gaan plaatsen. De Langstaarterpoel en het Jentjemeer zijn wel bezeild en zo komen we bij de brug van de snelweg waar de mast naar beneden moet. We varen door richting Langweerderwielen om zo weer terug te keren. Op het moment dat we aankomen op onze ligplaats begint het weer te regenen, maar dat is niet erg want het is tijd om naar huis te gaan. We hebben het goed getroffen met het weer en een leuke dag gehad met onze duitse gasten.
Gatze

13/14 mei
Deze keer geen vaarweekend, maar wel slapen op de boot. Mijn vader is dit weekend jarig en zondag's is het moederdag. Varen zit er dus niet in, maar kamperen op de boot is ook leuk.
Gatze

Meivakantie (1 tot 8 mei)
Het weekend is het nog slecht weer maar de voorspellingen zijn goed. We vertrekken op maandagavond. Mijn vader vraagt wat we komen doen met dit slechte weer, ik zeg: morgen schijnt de zon. Tegen 9 uur 's avonds wordt het inderdaad droog en nemen onze intrek op de boot.

Dinsdags is het inderdaad goed weer, maar nog wel een beetje fris. We varen eerst naar Grou waar we na de lunch een wandelingetje maken. Bij nader inzien hebben we niet zoveel zin om aan de steiger bij het Theehuis te overnachten dus vertrekken naar de Rengerspolle waar we een leuk plekje vinden. De buren zijn aan het vissen dus, onze kinderen doen al gauw mee.

Woensdag's gaan we via Drachten naar Opeinde, tot Dokkum is het bezeild. In Opeinde slaan we brood in bij de Bakker en doen we de mast naar beneden om weer verder te varen richting Burgumermeer, een erg mooie route. We leggen aan in de buurt van de electriciteitscentrale om even een paar uurtjes te rusten en te spelen. We varen weer verder tot we uiteindelijk middenin Zwaagwesteinde een paar gemeentelijke ligplaatsjes vinden. Lekker rustig, met een speeltuintje vlakbij.

De volgende dag eerst naar de supermarkt en daarna verder richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. Er staat een stevig windje, ruim windkracht 5, het 1e rif is nog voldoende. Het Lauwersmeer is bezeild en we gaan met een lekker vaartje richting Lauwersoog. Hier aangekomen gaan we rondkijken bij de sluis en het veer, en natuurlijk gaan we kibbeling eten! We laten het ons goed smaken.

Vrijdag's gaan we weer terug over het Lauwersmeer. De wind is nog steeds pal oost, dus ook nu is het weer bezeild. Het Dokkumer Grootdiep doen we op de motor, met al die bruggen en bochten is dat wel zo handig. We hebben middagspauze in Dokkum. Er is feest op het plein met allerlei bandjes etc. We doen nog wat inkopen voor het weekend en varen dan verder via het Dokkumer Ee. Het is een mooie tocht totdat Jouke vlak voor Burdaard een koprol maakt en precies met zijn hoofd op het puntje van de deurvanger landt. Hij heeft een flinke jaap vlak boven zijn oog en dat vindt hij natuurlijk niet fijn. We naderen de brug en vragen de brugwachtster om hulp. Het lijkt ons verstandig naar de dokter te gaan voor een hechting. De plaatselijke dokter is echter met vakantie dus het blijkt dat we naar Ferwerd moeten. Gelukkig is de man van de brugwachtster zo vriendelijk ons een taxi aan te bieden. Jouke is inmiddels in slaap gevallen, dus de dokter heeft een makkelijke klant. Ze kan het plakken en met een grote pleister keren we weer terug.

Op zaterdag gaat de tocht verder naar Leeuwarden. We bellen nog even aan bij Kees en Jeanet, maar die zijn er niet, dan gaan we verder via de Swette richting Sneek. Bij Dillesyl moeten we zelf met de hand schutten in de vaart richting Tersoal. Op deze route zitten een aantal lage bruggen, waarvan de laagste 2,10 meter is. Door de mast achter iets op te tillen zakt het blok voor voldoende om er onderdoor te kunnen. Vlak voorbij de Kruisbrekken valt plotseling de stuwing van de motor weg. Er is iets mis. We zijn niet ver van een brug dus ik ga het laatste stukje bomen, zodat we bij een weg liggen waar eventueel hulp met een auto kan komen. Voorbij de brug ligt een klein Skūtsje, "De Vriendschap". Hier gaan we naast liggen, zodat die misschien nog kunnen helpen. Na het openen van het motorluik is het probleem al snel duidelijk. De flexibele koppeling tussen de motor en de schroef is gebroken. Hoe lossen we dat op? Ik heb nog een blok hout van ongeveer dezelfde dikte. Als ik daar nu eens gaten doorheen boor en bouten doorsteek, dan kunnen we weer thuis komen. De buurman heeft toevallig precies een aantal bouten van de juiste lengte bij zich, zodat een uurtje later de boel weer aan elkaar is gezet. De motor kan nu wel minder goed zijn trillingen kwijt, dus we zullen het rustig aan doen.

Zondagochtend keren we via Tersoalstersyl terug naar Broek en zo komen we lekker op tijd thuis om de boel weer op te ruimen. Morgen weer aan het werk. We hebben een heerlijke week gehad met veel zon en temperaturen richting 15 graden.
Gatze

zondag 23 april
We zijn gisteravond al gekomen, maar het was al vrij laat omdat Iris nog tot 7 uur een feestje had. We zijn daarom blijven liggen in Broek en vertrekken in de loop van de ochtend. Eerst installeer ik nog de nieuwe waterzak, terwijl Riekje met de kinderen een wandelingetje maakt naar de Swettepoel. Op het moment dat we vertrekken komen paken en beppe net aangelopen en we vragen of ze nog mee willen, maar dat zien ze vandaag niet zitten.
Na enig overleg beluiten we weer naar het starteiland te varen, het is er een gezellige drukte. Er zijn veel wedstrijden en er zijn veel kinderen in de speeltuin. We komen Marijke nog tegen en treffen even later ook Willem en Astrid nog. Zo wordt het al gauw weer een uur of 7 voordat we weer in de terug zijn in Broek en huiswaarts gaan.
Gatze

Paasweekend 2006 (14 t/m 18 april)
De afgelopen tijd heb ik er nog flink aan moeten trekken om alle klussen tijdig af te krijgen voor het vaarseizoen. Afgelopen maandag hebben we de opnieuwe gelakte zwaarden en de mast weer teruggeplaatst en tevens heb ik de motor weer gevuld met olie etc. Op de onderhoudspagina heb je al kunnen lezen dat het schip nu voorzien is van een luxe electrisch toilet, dus we zijn er weer helemaal klaar voor.
Op vrijdag moeten we eerst nog wat spullen inpakken dus het is al aan het eind van de middag als we in Friesland arriveren. We moeten ook nog flink schoonmaken en opruimen, dus we besluiten de kinderen een nachtje bij Beppe in bed te stoppen, zodat we zelf rustig aan de slag kunnen. Bij aankomst zien we dat Marijke inmiddels de hoezen over de zwaarden heeft gehangen die ze deze winter voor ons gemaakt heeft. Zo zijn ze mooi beschermd tegen regen en wind en kunnen ze nog lang mee.
Het is nog een aardige puinhoop aan boord van al het kluswerk van de afgelopen winter dus dat gaan we eerst aanpakken. Het kacheltje heeft de boot snel warm, en dat is ook wel nodig met de temperaturen buiten. Het wordt een koude nacht, het is 's morgens maar een paar graden boven nul. Hierdoor brand de butagas kachel ook niet lekker dus zet ik de gasfles maar even in de zon. Zaterdags gaan we verder met de schoonmaakklus en pikken we de kinderen weer op, waarna we afvaren richting starteiland. Eerst nog even watertanken, hierbij blijkt dat de waterzak niet meer helemaal waterdicht is, wat ik overigens aan het einde van het vorige seizoen al vermoedde toen ik zag dat het nogal vochtig was onder de zak. Tijd voor een nieuwe dus, maar dit weekend houdt hij het nog wel.
De kinderen zijn verheugd dat ze de speeltuin op het starteiland terug zien en vinden al gauw weer wat vriendinnetjes. Na een wederom koude nacht (iets minder dan de vorige) begint de dag met regen. De paaseieren zijn gelukkig binnen verstopt door de paashaas, dus we hoeven geen nat pak te halen. Om een uur of negen wordt het weer droog en kunnen de kinderen nog even naar de speeltuin. Dan besluiten we naar Sneek te varen om mij zus te bezoeken, maar die blijkt niet thuis te zijn. Het is inmiddels wel heerlijk weer geworden, dus we genieten lekker van het zonnetje. Aan het eind van de middag besluiten we naar Woudsend te varen om een bezoekje te brengen aan Willem en Coby. De tocht door Sneek met alle bruggen is altijd een beetje lastig, maar we komen er goed doorheen, we zijn het manouvreren met het schip niet verleerd. In Waldsein aangekomen (toch nog 2 uur varen) blijken Willem en Coby gelukkig wel thuis te zijn en we kunnen ons lekker warmen bij de kachel en hun nieuwe huis bezichtigen.

Op maandagmorgen ga ik aan de slag om alle vallen en stagen te bevestigen om de boot ook weer zeilklaar te krijgen. Ondertussen belt Anna en we spreken af dat ze met ons mee terugvaart naar Broek. Zo varen we aan het eind van de middag weer terug en hebben ons eerste weekend er weer opzitten. We zijn erg blij dat we na de winterperiode weer lekker kunnen genieten van het waterleven.
Gatze

 Logboek Logboek 2012 Logboek 2011 Logboek 2010 Logboek 2009 Logboek 2008 Logboek 2007 Logboek 2006 Logboek 2005 Onderhoud

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 07-01-2012

www.tjalktehuur.nl.jpg (149969 bytes)

www.tjalktehuur.nl PICT0063.JPG (482021 bytes)

Fok te loevert.jpg (285028 bytes)

P7301195 droogvallen bij een plaat www.tjalktehuur.nl.JPG (1813546 bytes)

Tjalktehuur.nl 2008 Groene Strand Terschelling.JPG (109873 bytes)

tjalktehuur.nl 2008 bij een plaat.JPG (139427 bytes)

IMG_1044 drooggevallen.jpg (102955 bytes)

IMG_0101 op het ijselmeer 800.JPG (77005 bytes)

Jouke in de haven.jpg (37619 bytes)

IMG_1739.JPG (75854 bytes)

IMG_1983.JPG (56584 bytes)

IMG_1620.JPG (333068 bytes)

IMG_2162 Riekje lachend na de schilderbeurt 800.jpg (88864 bytes)

IMG_0470 640x480.jpg (83225 bytes)

Dagtocht Zeilen. Platbodem charter klassieke Tjalk  Temidden van de Friese meren. Zeiltochten in stijl  Zwerftocchten en Dagverhuur met schipper
--------------------------------------------------------------------
Vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@tjalktehuur.nl
Deze site is met de grootste zorg samengesteld, aan de inhoud en de informatie kunnen geen rechten worden ontleend
Copyright © 2005-2014 Gatze Rienstra