Logboek 2007

Tjalktehuur
Dagtochten
Zwerftochten
Reserveren
Over Jouke
Ligplaats
Logboek 2013
Zeiltekens
Contact

 

info@tjalktehuur.nl
Tel: 036-5229070

Volg ons op Facebook

Nieuws
Zwerftochten
Nieuw grootzeil
Keuken
Walstroom
Marifoon
Nieuwe Fok
Zonnepaneel
GPS
Nu ook Dagtochten

Logboek Logboek 2012 Logboek 2011 Logboek 2010 Logboek 2009 Logboek 2008 Logboek 2007 Logboek 2006 Logboek 2005 Onderhoud

9 december
De zeilen zijn inmiddels opgeruimd en de bedden ook, maar we hebben echt zin om er een dagje op uit. Dus nemen we de kussens van de banken mee en gooie de trossen los. Als we weg varen is het nog een beetje mottig en guur, dus gaan we eerst naar Joure waar we lekker en de luwte liggen. Na een wandeling door het park varen we naar de brug in de Noorderoudeweg. Hier liggen we ook beschut en genieten we van de warme hap die Riekje serveert. De wind is inmiddels gaan liggen, waardoor het ook niet meer zo koud is. We maken nog een wandelingetje langs de Langweerder Wielen en keren dan weer huiswaarts, want het wordt natuurlijk vroeg donker. Het is toch wel heerlijk om ook in de winter eens op het water te zijn. Zo krijgen we toch echt wel zin om met oud- en nieuw- naar Terschelling te varen. Als dat allemaal doorgaat zul je dat hier natuurlijk teruglezen.

19/20/21 oktober
De dagen worden korter en de nachten kouder, maar wij houden vol. We komen vrijdagmiddag aan en gaan eerst naar het feest van Auke en Hotske. Als we om 23:00 uur op de boot aankomen is het al flink koud. Eerst even opwarmen bij de kachel en dan onder de dekens. Als we 's morgens wakker worden is het 3 graden. Het is koud, maar we hebben onszelf toch goed warm weten te houden. Na een stevige wandeling varen we aan het eind van de ochtend richting de Langweerder Wielen. We leggen aan bij een dijkje om te vissen. Aan het eind van de middag besluiten we naar Woudsend te varen. Daar komen we om tegen  zevenen aan, het is al donker. We eten wat en gaan dan op visite bij Willem en Coby. Deze nacht is het minder koud, het is nu zo'n 10 graden als we wakker worden en het vocht is ook uit de boot getrokken doordat we gisteren de hele dag de kachel aan hebben gehad. We varen naar Sloten en nemen daar een ruime middagpauze. Daarna gaan we verder richting Tjeukemeer. Het weer wordt nu wel wat onaangenamer, totdat het zelfs gaat regenen. Tegen de tijd dat we bij Scharsterbrug zijn, klaart het op en wordt het nog een mooie avond. Om half zeven zijn we weer in Broek. Opruimen en naar huis, jammer dat het seizoen bijna om is.

13/14 oktober
En weer is het een prachtig weekend. Vorige week waren we helaas verhinderd, maar dat overkomt ons geen tweede keer. We gaan zaterdagmiddag weg. Het is windstil en we zoeken een plekje aan de Goingarijpster poelen. We liggen aan de dijk, achter het land van Auke. Het is heerlijk weer en Jouke gaat nog even boompje klimmen. 's Avonds maken we nog een kampvuurtje, het is vroeg donker en zo kunnen we nog even lekker warm zitten. De volgende ochtend worden we weer met zon wakker. We maken een wandeling over de dijk naar Goingarijp en dan via Otto naar de boerderij van Auke. Deze is niet thuis, maar zijn kinderen wel. Onze kinderen gaan even lekker trampoline springen en daarna nog even trekker rijden. Daarna gaan we naar de boot en laat ons de Japanse wok lekker smaken. Er is niet veel wind, maar we gaan toch zeilen. Fiona mag vandaag hijsen en we gaan via de Jentjemar, binnendoor naar het Sneekermeer om zo de Grutte en Lytse Griene te ronden. Zo komt er een eind aan deze prachtige dat, en keren we weer huiswaarts.

22/23 september
De voorspelling voor het weekend is erg mooi. We komen aan het eind van de zaterdagmiddag aan. Het is windstil en prachtig weer. We varen naar de Goingarijpster Poelen waar we aanleggen bij de Grutte Griene. We kunnen nog lang buiten zitten en genieten in het maanlicht. De volgende dag komt er naast zonneschijn ook nog een beetje wind. We tuigen het kleine bootje op en na een paar proefrakjes mogen Iris en Fiona het zelfstandig proberen. Dat gaat uitstekend en de dames vermaken zich prima. Na een tijdje krijgen ze "bijna een aanvaring". Er komt een kajuitjachtje wel erg dicht in de buurt. Nadat ze netjes over stag gaan om uit te wijken, blijkt dat hun tante Anna op deze boot vaart. Zij heeft vanwege het mooie weer een bootje gehuurd en komt met Leo en Paul bij ons langszij. Na een gezellig babbeltje varen ze weer verder en gaan wij ons meegebrachte broodje Shoarma soldaat maken. Na de lunch gaat Riekje ook nog even lekker met Fiona in het bootje waarna Iris het weer overneemt. Ze hebben de smaak goed te pakken. Daarna stap ikzelf in het bootje om samen met Jouke een rondje om de Grutte Griene te varen. Dat valt nog wel even tegen want in de vaarten heb je last van luwte van de rietkragen met zo'n klein bootje en de wind zakt ondertussen ook nog eens af. Maar uiteindelijk komen we er wel, maar is Jouke door vermoeidheid en het lekkere zonnetje wel in slaap gevallen. Inmiddel is het al 6 uur en wordt het hoog tijd dat wij de terugreis weer eens aanvaarden. We hebben erg genoten, het was wel haast de mooiste dag van dit seizoen.

15 september
Vandaag een korte dagvaart met mensen die graag eens het varen met een platbodem willen ervaren. Het weer is bovenverwachting mooi. Er is niet zo veel wind, maar dat mag de pret niet drukken. We varen naar de Goingarijpster Poelen waar we afwisselend het roer nemen. Onderweg smullen we van de meegebrachte broodjes. Na het Sneekermeer aanvaarden we in de loop van de middag de terugweg via de Joustersloot. De Aldwei is nu bezeild en zo kunnen we doorzeilen tot de Joustersluis. De gasten hebben genoten van de dag.

1 september
De kinderen zijn een dagje bij Beppe en wij gaan een tochtje maken met Auke en Hotske. Het is boven verwachting lekker weer. Na een heerlijke rijsttafel van Riekje, gaan we op de motor door de Aldwei. Daarna hijsen we de zeilen. Via de Zoutpoel het Snitsermar op en via het PM-kanaal naar de Koevorder. Daar aangekomen is de wind bijna weg en is het ook al 6 uur geweest. Omdat vandaag het naseizoen is begonnen, gaat de motor aan en strijken we de zeilen, zodat we nog voor zevenen door alle bruggen zijn. We blijven niet op de boot slapen, dat is ook wel eens aangenaam, want het scheelt een hoop gesjouw met spulletjes.

25-26 augustus
Het zou erg mooi weer worden, dus gaan we naar het strandje op het eiland bij Heeg. Helaas valt het iets tegen met de temperatuur, dus komt er niet veel van het zwemmen. 's avonds gaat de wind wat liggen en is het wel heerlijk weer voor een kampvuurtje.

18-19 augustus
Vandaag varen we naar de Goingarijpster poelen. We ontmoeten Ge die met zijn kinderen op vakantie is.  Zaterdagsavonds gaan we met zijn allen barbequen. Zondags maken we na een ochtendduik een tochtje met hun Middelandse Zee jol. Leuk bootje voor de kinderen.

11-18 augustus, verhuurd aan een echtpaar uit Ermelo.

Zomervakantie 2007
Op dinsdag 24 juli vertrekken we naar de boot, maar varen nog niet uit. Bij het vertrek op woensdag, krijgen we het touw van de bijboot in de schroef. Gelukkig geen schade, maar we moeten wel even terug om het bootje weer op te halen. Daarna varen we naar de Goingarijpster poelen waar we Mariska en haar familie ontmoeten. We blijven gezellig een dagje naast ze liggen en terwijl de kinderen samen spelen kijken we naar het Skutsjesilen. Er staat een stevige wind en we zijn getuige van het omslaan van het Leeuwarder Skutsje. 's avonds zetten helicopters en politiebootjes een grootse zoektocht op, omdat er een vliegtuigje neergestort zou zijn. Het blijkt uiteindelijk loos alarm.

Donderdags varen we eerst naar Sneek voor inkopen. Bij de watersportwinkel koop ik een mooie nieuw zeiljas. Zodat ik ook bij slecht weer wat beter droog blijf. Zo'n lekker hoge kraag is ook wel prettig als het wat frisser is. Ook koop ik een nieuwe lijn voor aan het bijbootje. De lijn is van polyprop en zou moeten drijven, zodat we hem niet zo makkelijk meer in de schroef krijgen.

Daarna varen we verder naar Grou, we leggen aan bij het Theehuis. Onderweg is Fiona druk met het schrijven van haar logboek. In Grou informeer ik bij Moolenaar informeer ik naar een nieuwe fok, na de vakantie gaan we een nadere afspraak maken. Het schip zal een stuk beter zeilen als we een grotere fok aanschaffen, die beter in balans is met het grootzeil.

De volgende ochtend horen we om half vijf een politie bootje uitvaren. Ze zullen wel achter stropers aan zitten. Later als we  wakker worden, blijkt echter dat aan de overkant van het pikmeer een vrachtboot uit de bocht is geschoten, en bij een vakantiehuisje naar binnen is gevaren.
Het kost nogal wat moeite om het schip weer los te krijgen, het huisje is totaal verruineerd.

Vrijdags hijsen we de zeilen om richting Earnewald te varen. We kronkelen een beetje door de Prinsenhof en zoeken aan het eind van de dag een ligplaats. Zaterdags zeilen we verder tot Burgum, waar we een tussenstop maken om inkopen te doen. We varen dan nog een stukje verder om uiteindelijk aan te leggen in de passantenhaven van recreatiepark Klein Zwitserland. Omdat het nog geen super vakantieweer is, gaan we hier zondags naar het overdekte zwemparadijs, compleet met springkussens. De kinderen hebben hier een fantastische dag. Aan het eind van de dag middag varen we weer verder het PM kanaal op. De brugwachter bij Skûlenboarch waarschuwt ons dat de rest van de bruggen richting Groningen niet bediend worden. Dat vinden we niet erg, omdat we later toch de mast zullen moeten strijken omdat we richting Lauwersoog willen. Bij Koostertille is het dan inderdaad zo ver dat de mast naar beneden moet. Daarna gaat de tocht verder richting Gerkesklooster. Hier nemen we de Stroobossertrekvaart richting Kollum. Dit is een leuk vaartje door het Friese landschap. Als we Kollum naderen, krijgen we nog een flinke bui. De nieuwe zeiljas, doorstaat deze test glansrijk. Bij Kollum hebben ze een mooie aanlegkade gemaakt waar nog voldoende plek vrij is. Als we bijna bij de wal zijn, slaat plots de motor af. Weer het touw in de schroef! Na aangelegd te hebben, haal ik vanuit de bijboot het touw uit de schroef, gelukkig is er verder niets kapot. Voortaan wel beter uitkijken dat dit niet weer gebeurd, dus de bijboot korter achter de boot, bij manouvreren.

De volgende dag is er nog steeds stevige wind en matig weer, het beloofde mooie weer is ook weer verder uitgesteld. Naar verwachting wordt dat nu pas woensdag. We besluiten een dagje te blijven. Riekje gaat met de kinderen lekker shoppen. Ik ga de tijd benutten om het voor de vakantie aangeschafte zonnepaneel op het dak te monteren. Meer hierover op de onderhoud pagina.

Op dinsdag vertrekken we richting Lauwersoog. Na de brug aan het eind van de Zijlsterrijd zetten we de mast weer omhoog. Door de microfoon vraagt de sluiswachter of we brugbediening willen. Ik deel mee dat we slechts de mast overeind zetten. De sluiswachter meldt nogal ontstemd dat het remmingwerk hier niet voor bedoeld is, maar slechts voor wachten voor brugbediening. We gaan toch nog maar even het zeil reven omdat er stevige wind staat. Op het Dokkumerdiep zijn daar niet zoveel geschikte aanleplaatsen voor. Daarna varen we door naar Dokkumer Nieuwe Zijlen waar we door de sluis gaan. We motoren tot het eind van het Dokkumerdiep, waarna we hijsen. Het waait stevig en we proberen op te kruisen op de Slenk. De wind neemt nog toe doordat er een flinke bui langs trekt. Na een tijdje houden we het voor gezien, omdat we recht tegen de wind in moeten en we daarom niet veel effectieve afstand afleggen. We motoren verder en varen Lauwersoog voorbij om aan te leggen bij het Robbengat. Het is hier aardig druk. Net als wij hebben vele mensen zitten wachten op betrouwbaar weer om het wad op te gaan. De steiger ligt vol en er liggen ook diverse mensen voor anker. Op het schouwtje naast ons zijn 2 meisjes die fijn met onze kinderen spelen. 's avonds als het al bijna donker is,  gaat Iris nog even met Sara roeien. Morgen gaat het echt gebeuren, we gaan het Wad op! In de GPS zet ik de route uit die we gaan volgen. De voorspellig is een matig Zuidwesten windje. We kunnen dan ook nog een stukje zeilen. Hoogwater is voorspeld tegen 1 uur. Als we om 11 uur vertrekken komen we precies bij hoog water aan.

Het Wad op
Dinsdagmorgen 1 augustus vertrekken we rond 10:00 uur. Bij de sluis aangekomen blijken we niet de enigen te zijn met dat idee. Maar enige drukte was natuurlijk te verwachten. Bij de 3e schutting na aankomst, mogen wij er ook in. We liggen vooraan in de sluis en de sluiswachter waarschuwt voor de sterke stroming. Die blijkt er inderdaad te staan, maar we hebben de zaak goed vast. Dan gaat de deur open, en varen we het wad op! De wind is noordwest. We steken niet recht over, maar varen een stukje door richting zeegat, zodat we daarna met een noordoost koers nog lekker een stukje kunnen zeilen. Tegen enen komen we in de buurt van Schiermonnikoog, precies met hoog water zoals gepland. We volgen nu ook niet de prikkengeul, maar steken recht over naar de haven. We kunnen afmeren naast een andere platbodem en later krijgen ook wij nog buren, de Wad'n Wind. Ons eerste tochtje Waddenzee is succesvol verlopen, maar het was dan ook goed weer.
Na een uurtje begint het water duidelijk te zakken en komt langzamerhand de beprikte geul in zicht. We peddelen met het bijbootje naar de havenuitgang om even naar het "strand" te gaan. We lopen en baggeren lekker door het slib. Dicht bij de geul zak je daar aardig in weg. Nadat we weer terug zijn, gaan de kinderen met het kruisnet krabben vangen. De volgende dag huren we fietsen om het eiland te verkennen. We maken een leuk tochtje het eiland rond. Halverwege brengen we een bezoek aan het noordzeestrand. Fiona vindt het echt fantastisch om in de branding te zwemmen. Omdat we de volgende dag naar Ameland willen varen, ben ik 's avonds druk met het uitzetten van de route en het invoeren in de GPS. Ook gaan we nog even naar het dorp om de braderie te bezoeken. We kopen een kaartje voor Beppe, die overmorgen jarig is.

Ameland
Donderdagochtend gaan we nog snel even naar het dorp om de fietsen terug te brengen en wat boodschappen te doen. Om half twaalf is het water hoog genoeg om te kunnen vertrekken. De wind is nog steeds noordwest, dus dat wordt motoren vandaag. We hebben 25 mijl voor de boeg, maar het is wel heerlijk weer. We varen het hele stuk stevig door op de motor, om op tijd over het wantij te zijn. We volgen de betonde route via het Wieringerwad. Bovenlangs de Engelsmansplaat doorsteken moet ook kunnen, maar deze route is niet meer betond, en aangezien we net bezig zijn onze eerste waddenervaringe op te doen, nemen we geen risico (het is ten slotte ook nog springtij). We liggen keurig op schema en hebben overal ruim voldoende water, zo kunnen we hier en daar nog een stukje binnendoor steken. Uiteindelijk komen we tegen zessen aan in Nes. De haven is hier al aardig vol, maar er is nog net een plekje voor ons, naast 3 aken.
De haven op Ameland is direct naast de veerbootpier. Hier is ook een fietsverhuur, dat is wel handig, aangezien Fiona nog steeds op krukken loopt. Net als op Schiermonnikoog, gaan we ook hier een dagje overblijven om het eiland te verkennen. Zelfde recept, rondje eiland, strandbezoekje, lekker fietsen. Het waait echter wel stevig, dus op het eerste stuk tegen de wind in nemen we een extra rustpauze. Door de harde wind staan er wel weer lekkere golven op het noordzeestrand. De Wad'n wind is ook naar Ameland gekomen, zo treffen onze dochters hun vriendinnetje weer. Op vrijdagavond is het Roggefeest, door het dorp rijden allemaal wagens met muziekbands, het is erg gezellig.

Terschelling
Zaterdags vertrekken we rond laagwater richting Terschelling. De wind is inmiddels gedraaid naar zuidoost, we kunnen zeilen! Het eerste stukje motoren we nog even, want we moeten nog een klein stukje tegen de vloedstroom invaren. Ook nu kiezen we de route onderlangs, zodat we niet hoeven te wachten/ankeren in het zeegat. Het is een fantastische dag, de warmste sinds tijden (25-30 graden). Windkrachtje 3-4, de stroom mee, wat wil je nog meer. De kinderen mogen een stukje in de bijboot, de zee is rustig dus dat kan. Bij Terschelling aangekomen, zien we dat het Groene strand een prachtige plek is om droog te vallen. We varen toch nog even de havenmond in, maar zien dat het erg druk is en de haven is ook een aardig stukje van het dorp. Terug dus. Voor het eerst droogvallen, spannend! Het is al 3 uur na hoogwater, dus we varen zo ver mogeijk het strand op, om vervolgens het anker uit te brengen. Omdat de wind zuidwest is, breng ik ook een hekanker uit, om te voorkomen dat we bij hoogwater gaan omkeren en veel hoger op het zand komen te liggen. Nu is het wachten tot het water zakt! Na een uurtje ligt de voortkant al droog en staat achter nog 10cm water. Mooie gelegenheid om even de onderkant van de boot te schrobben. We wandelen lekker over het strand, het is hier echt fantastisch zandstrand, geen slik etc. Na het avondeten gaan we nog even naar het dorp, we liggen hier echt direct voor de dorpskern, dus naar de kade lopen en je bent er. We halen een ijsje en zien dat ook hier de fietsverhuur weer vlakbij is.
De volgende ochtend moeten we voor 10 uur van de boot zijn, om nog met droge voeten aan wal te komen. Zo nu kunnen we voor vanavond 8 uur niet meer terug. We gaan weer fietsen huren om het eiland te verkennen. Terschelling is echt prachtig, door de vele regen in de afgelopen periode en het mooie weer nu, staat de heide overal in bloei en staan overal in de duinkommen plassen water waar alles groeit en bloeit. We fietsen eerst naar "Paal 8", om een bezoekje bij Leo te brengen, die hier in het hotel werkt. Hij is druk bezig om alles in gereedheid te brengen voor de lunchgasten. Na het bezoekje gaan wij naar het strand, dat is toch wel fijn op zo'n eiland, overal lekker zandstrand. Na
het strand fietsen we nog een leuke route over het eiland en brengen we een bezoekje aan het wrakkenmuseum. De kinderen kunnen hier lekker spelen en we kunnen er ook pizza eten. Op de terugweg fietsen we nog even langs camping Terpstra. Hier ben ik in mijn jonge jaren een aantal keren geweest.  Er is nog niet veel veranderd. Muurtjes met bierkratten en broodjes kroket in de kantine.
Tegen achten zijn we weer in West en kunnen we met droge voeten naar de boot, die nog keurig op zijn plek ligt.

Het wordt zo langzamerhand tijd om weer richting huis te gaan. Het nadeel van droogliggen is dat je moet wachten tot je los bent. Zo kunnen we pas een paar uur na laag water vertrekken. Het waait niet erg hard, maar we hebben wel de wind mee als we naar Kornwerderzand varen. Door de vloedstroom halen we toch nog zo'n 4 knopen. We komen mooi met hoogwater aan bij Kornwerderzand, waar we worden geschut waarna we weer op zoet water zijn. Tijd om te poetsen, want de hele boot plakt van het zout, de ramen zijn er wit van. We varen door naar Makkum en gaan ook daar nog door de sluis om lekker in het dorp te kunnen liggen. Het is een heerlijk stille avond en we zitten nog tot laat buiten.
Woensdags gaan we richting Heeg, we passeren vele bruggen waar overal nog € 1,50 betaald moet worden. Na de spoorbrug bij Workum gaat het zeil omhoog, het is ruim 4, een heerlijke zeiltocht naar Heeg. We snijden door het water, zo spoelt het zout er ook lekker af. In Heeg is nog net een plekje vrij om aan te leggen. We doen nog een paar boodschapjes en bespreken waar we gaan overnachten. Uiteindelijk besluiten we om maar meteen naar onze ligplaats in Broek door te varen. De volgende dag is het dan opruimen en schoonmaken, en zo komt er aan deze prachtige vakantie toch een einde.

Van 16 tot 30 juni was Jouke verhuurd aan een stel met 2 jonge kinderen. Zij hebben zich prima vermaakt, alhoewel ze ook wel eens wat minder weer hadden.

Zaterdag 14 juli
Vandaag een tocht met 2 stellen uit overijsel. Het waait erg hard vandaag maar de temperatuur is wel lekker. De dames in het gezelschap hadden gerekend op een rustig dagje rondtoeren, dat valt natuurlijk een beetje tegen met zo'n harde wind. De heren hadden het echter prima naar hun zin. We gaan op de Langweerder Wielen de zeilen hijsen en varen dan richting de Brekken, aan het eind een stukje opkruisen en dan weer terug richting het PM-kanaal. Zeilen strijken voor de brug en op naar het starteiland. Bij het restaurant genieten we de lunch en vervolgen daarna onze weg. De wind is nog verder toegenomen en alleen op de fok gaan we richting Terherne. De dames vinden dit wel leuker nu we niet meer zo scheef gaan. Met deze harde wind, gaan we zelfs alleen op de fok nog flink vooruit. Bij Terherne door de brug en dan naar de Terkaplester Poel. Hier maken we een paar baantjes om vervolgens voor de Hearresyl de zeilen weer te strijken. Op de zoutpoel varen we tegen de wind en het buiswater slaat over de kajuit heen, zodat we toch nog een regenjas aanmoeten. Op de motor varen we rustig weer naar de ligplaats. Het was een leuk dagje.

7&8 juli
Dit weekend is Jouke op stap met een aantal Duitse huurders.

Zondag 1 juli
Vanmiddag proefvaren met gasten uit Ermelo. De weersvoorspelling is wisselvallig, maar als we aankomen is het droog en breekt de zon door. We hebben een lekker windje kracht 4-5. Na de koffie en een broodje, leggen we een reefje en dat blijkt inderdaad wel een goed idee. Door de zuidwesten wind is de Aldwei bezeild. Zo varen we vlot naar de Goingarijpster poelen om door te steken naar het Sneekermeer. We maken lekker vaart en maken een paar rondjes Sneekermeer, oplaveren heen en voor de wind weer terug. We vermaken ons prima, het is echt heerlijk zeilweer. Via de Joustersloot varen we weer terug. De Aldwei is terug niet bezeild, dus gaan we het laatste stukje op de motor. Het was een heerlijke middag.

9-16 juni Rondje Ijselmeer - weerribben
Deze week is de boot verhuurd aan Wout en Frans die samen met mij als schipper een week gaan varen. We gaan van start met zeer weinig wind en kiezen daarom een goed bezeilde richting. Zo komen we via Lemmer in Urk om vervolgens via een tussenstop in Kampen naar Zwartsluis te varen. Daarna gaan we weer richting Friesland via de Driewegsluis waarna we de laatste dag eindelijk lekkere zeilwind krijgen waar iedereen nog even zijn hart bij kan ophalen. We overnachten de laatste nacht in Langweer, waarna we allemaal weer voldaan naar huis gaan.

Op het Ijselmeer hebben we veel plezier gehad van de nieuwe GPS. Naast het natuurlijk goed kunnen bepalen van je koers, weet je ook nog eens hoe groot de afstand is en hoe lang je er (naar schatting) over gaat doen.

REISVERSLAG ZEILVAKANTIE

Voor week 24 was er een zeil vakantie gepland op de Friese wateren en meren als cadeau voor het bereiken van de 80 jarige leeftijd in 2007. Zoon Wout begeleidde zijn vader om er voor te zorgen dat er geen ongelukjes zouden plaats vinden waardoor de vakantie letterlijk of figuurlijk in het water zou vallen . Op zaterdag 9 juni werd ik thuis opgehaald en om 12.00 uur begon de zeilvakantie Vanaf Rotterdam via Utrecht – Almere – Emmeloord bereikten wij om 13.45 uur Joure. Een stukje voorbij Joure lag de Tjalk Jouke afgemeerd. De schipper en zijn vrouw verwelkomden ons De bagage werd aan boord gebracht. De schipper nam voor een week afscheid van zijn vrouw waarbij haar bril in het water viel.. De schipper kon gelijk een duik nemen en kwam met bril weer boven water. Om 16.30 werd de motor gestart en voeren wij via Landweerderwielen – Koevordermeer naar Woudsend waar wij afmeerden aan de kade., In Woudsend vonden wij een uitspanning met de naam Ponkje, wat collectezakje betekent,. De uitspanning was vroeger een kerkje geweest Het menu werd aangegeven als “Ps 1: Verrassingsmenu, 3 gangen” Na wat kuieren, een spelletje Rummicup werd het 24.00 uur en gingen we plat.

Zondag. Een zonnige warme dag en om 10.00 uur zeilden we via het Slotermeer – Grote Brekken en wat kanalen richting Lemmer. Een prachtige zeildag met veel bootjes op de plassen .

Maandag Het plan is om naar Urk te varen In de ochtend is het behoorlijk mistig maar om 13.00 uur breekt de zon door en werd het lekker warm Vanuit Lemmer hielden we de noord kant van de Noordoostpolder aan en zeilden we met afwisselende snelheden met een westenwind naar Urk. We meerden om ca 15.00 uur in de haven aan, deden wat boodschappen en zochten een eetgelegenheid op. Dinsdag Om 10.30 verlieten wij Urk om naar Enkhuizen te varen Op het water was het fris, dampig en een donkere lucht Door de noord- noordwesten wind schoten we niet erg op en kreeg ik ook nog last van zeeziekte ten gevolge van de korte golfslag,daarom werd besloten niet naar Enkhuizen te gaan maar richting Kampen te zeilen via het Ketelmeer en Vossemeer waar we om ca 18.00 uur afmeerden in de haven van Kampen, wat na enige moeite lukte . De eigenaren van andere gemeerde boten waren wat angstig ingesteld .

Woensdag Om 11.00 uur vertrokken we richting Zwartsluis Het weer was niet je van het. Tot 12 uur geen zon, in de middag kwam de zon soms te voorschijn, fikse regenbuien kwamen over ons heen en er was weinig wind, dus dat werd varen op de motor. Via het Zwartemeer bereikten we Zwartsluis. Halverwege de reis moesten we ca 1 uur wachten op de sluiswachter die ook recht had op een lunchpauze, waardoor wij de gelegenheid kregen een hapje te eten in een plaatselijk café.

Donderdag Vandaag een windstille dag, de lucht is wat druilerig met af en toe zon en veel regen, Via de Beukersgracht, Belterweide en het Giethoornsemeer voeren we door stille wateren naar Driewegsluis waar we om 17.45 uur afmeerden aan een kant van het kanaal. Vlak bij de aanlegplaats was een watersportrestaurant met een goede keuken waarvan we gebruik hebben gemaakt. Deze dag was kenmerkend door de intense stilte om ons heen als we probeerden zeilend verder te komen.

Vrijdag Vandaag een lange reis voor de boeg. De eindbestemming is Langweer. We vertrokken om 10.15 uur Wind: In de ochtenduren geen wind. In de middag een stevige bries. Zon : Tot ca 15.30 uur was er geen zon te zien.. Temperatuur: Zacht. Regen: Miezerig weer werd afgewisseld door stortbuien Op het Tjeukemeer kregen wij een flinke bries in de zeilen en kon de schipper, maar ook wij, het hart ophalen. De overige tijd brachten we door met dobberen, laveren en op motorkracht varen Op de Langweerderwielen hebben we flink wat werk gehad met laveren. Om 18.30 uur arriveerden we in de jachthaven van Langweer Het was een zachte avond en we hebben tot laat in de kuip kunnen zitten.

Zaterdag De tjalk inwendig en uitwendig schoongemaakt en in gereedheid gebracht voor een volgende tocht. Na een uurtje varen waren we weer terug op de plek vanwaar we zijn vertrokken Het motorcontrolepaneel gaf aan dat we 22 uur op de motor hadden gevaren De vrouw van de schipper kwam haar man begroeten en wij brachten onze bagage over naar de auto. Na afscheid nemen reden we weer richting Rotterdam waar wij om 15.00 uur aankwamen

PS We kijken terug op een prachtige zeilweek met frisse Friese lucht in een mooi landschap met fraaie stulpjes, aardig wat zeilgenot en een prettig samenzijn.

Frans

 

Hemelvaart
We vertrekken op vrijdag met flink wat wind (tegen) richting Heeg. Omdat het zo hard waait gaan we niet bij het eiland liggen, maar in de luwte in de vaart naar Heeg. Hier is het heerlijk in het zonnetje. De volgende dag nog steed harde wind, de dames aan boord hebben geen zin om te zeilen. We gaan naar Balk en varen daar de Luts op. We kunnen net onder de bruggen door en heel rustig varend, glijden we door Gaasterland. Als er tegenliggers zijn moeten we beiden volledig de kant in om elkaar te passeren. Aan het einde van de Luts komen we bij een voormalige zandwinning, tegenwoordige natuurgebied de Wyldemerk. We dobberen een beetje op zoek naar een ligplaats en lopen dan aan de grond. Even losduwen met de boom... dachten we. Dat valt nog even vies tegen. Flink duwen en met de motor bij komen we uiteindelijk toch los. Met een grote boog varen we naar een aanlegsteiger. Het is hier wel prachtig en heerlijk rustig. De koeien lopen vrij rond en komen 's avonds nog even ons kampvuur bewonderen. De volgende dag varen we door richting Fluessen. Daar stappen Pake en Beppe op en we varen een rondje Koudum. Maandags gaan we naar Gaastmeer, leuk dorpje. We zeilen dan weer richting Heeg voor de laatste overnachting van deze korte vakantie.
Gatze

Tjalktocht op zaterdag 5 mei

     

  ’s Morgens om 10 uur komen wij aan bij de "Jouke" in Broek. Wij worden door de eigenaar, Gatze, ontvangen met koffie en thee. Gatze is een echte Fries met veel gevoel voor humor en een zonnig humeur. Het weer is gelukkig net zo zonnig. Na een prachtige week

 

 

 

 

waren wij bang dat het vandaag minder zou zijn. Maar het is stralend en het wordt steeds warmer! Wij hadden nauwelijks een betere dag uit kunnen kiezen. Op de motor glijden wij het kanaal uit en de Joustersluis door. Alleen feestvarken Arnold (die deze trip cadeau krijgt voor zijn 50e

 

 

verjaardag) heeft enig verstand van zeilen. De drie dames niet. Zij krijgen dus meteen onderricht van Gatze in het hijsen der zeilen!! Niet eenvoudig met landrot-spieren!

Maar het went snel en met een zacht briesje varen wij het Koevorder en het Heeger meer over.

 

 

 

 

 

Om een uur of 1 leggen wij aan bij een eilandje in het Heeger meer en daar picknicken wij met een feestelijke lunch ter ere van de jarige. Tonijnsalade, kaassalade, koude kippen-pootjes, en Engelse sandwiches verdwijnen als sneeuw voor de (hete!) zon!!

 

 

 

 

 

Na de lunch varen wij door Woudsend naar het Slotermeer. De "Jouke" is een prachtboot die heel wat bekijks trekt onderweg.

Met een lekker briesje varen wij vervolgens naar Sloten, nog een prachtig pittoresk stadje, een van de elf steden.

 

 

Je kunt hier echt Hollandse (pardon, Friese!!) prentbriefkaarten maken, met molens en prachtige huisjes.

Het is voor ons altijd weer wonderbaarlijk hoe anders Nederland eruit ziet vanaf het water.

 

 

 

Het wordt langzaam avond, de zon begint te zakken en de wind steekt op. Op het Tjeukermeer krijgen wij nog even een stukje écht zeilweer! Het wordt frisser en de jacks komen uit de tas! We genieten met volle teugen van wind en water…………

 

 

 

Om 8 uur ’s avonds leggen wij weer aan in het plaatsje Broek, waarvan hier de klokkestoel. Wij hebben zo’n overdosis zon en wind gehad dat wij na een kop soep al om half 10 in bed liggen!! Bedankt, Gatze, voor een fantastische

(verjaar-)dag !! Fam. Stout, Helmond

 

 

Zaterdag 5 mei
Vandaag maken we een tocht met de familie Stout. Het is lekker weer en er staat een aardig windje. We vertrekken met een reef in het zeil richting Heeg. Onderweg neemt de wind wat af en kan de reef er uit. Op De Rakkenpôlle genieten we van de meegebrachte picknick. Daarna gaat de tocht verder via Wâldsein en Sleat. Het Brandemar is net niet bezeild, maar met een paar slagen komen we in de Follegeasleat. We zijn een kwartiertje te vroeg bij de brug, dus maken we nog even een slagje terug. Daarna richting Tsjûkemar, hier moeten we opkruisen, maar de wind is wel wat afgenomen, dus we maken niet zoveel vaart meer. Dan realiseren we ons dat het al zes uur is en dat we op moeten schieten om de brug in Scharsterbrug te halen. Verder op de moter dan maar. In de Skarster Rien strijken we de mast, zodat we geen tijd verliezen voor de brug in de rijksweg. Zo zijn we kwart voor zeven in Scharsterbrug. Dan is het nog een uurtje varen voor we weer in Broek zijn. Het was een leuke dag.
Gatze

Koninginnedag
Op zaterdagavond gaan we naar de boot. Het is al laat, dus we blijven op de ligplaats. Zondagochtend varen we naar It Eilan bij Heeg. Het waait vrij stevig en daardoor is het niet echt lekker om te zwemmen, terwijl het wel ruim 20 graden is. Ik ga nog even zeilen met het kleine bootje, dat gaat nog net met deze wind. 's avonds maken we een kampvuur, in de luwte is het erg aangenaam. Maandagochtend vertrekken we vroeg richting Joure om koninginnedag te vieren. Het waait erg hard en daardoor is het ook redelijk fris. Tegen de wind over de Langweerder Wielen loop ik ook nog een nat pak op van het buiswater. In Joure is het uit de wind heerlijk weer, zodat de kinderen hun spulletjes kunnen verkopen op de vrijmarkt. Aan het einde van de middag vertrekken we weer richting huis.

22 april 2007
Wederom is het mooi weer. Niet zo warm als vorige week. We gaan naar het starteiland, daar kunnen de kinderen lekker spelen. Het is er aardig druk vanwege zeilwedstrijden. De nieuw aangeschafte GPS gaat mee om er een beetje mee vertrouwd te raken. Het blijkt dat onze gemiddelde vaarsnelheid zo'n beetje 8 á 9 km per uur is (4,5 knoop). Als ik flink gas geef, halen we net de 10 (5 knopen). Met zo'n GPS zie je ook dat je in een smallere ondiepere vaart (de Joustersleat) al gauw een kilometer langzamer vaart.

15 april 2007
Een bijzonder mooi weekend. Temperaturen boven de 25 graden. Het kleine bootje heb ik afgelopen winter geschilderd en voorzien van een kabelaring, dus die gaat nu ook mee. We gaan naar het strandje bij Langweer. Het is heerlijk pootjebaden. Zelfs zo vroeg in het voorjaar is de watertemperatuur best al redelijk.

Paasweekend 2007
Het weerbericht belooft een mooi weekend. We vertrekken vrijdagavond richting Friesland en blijven die nacht op de ligplaats. Zaterdagochtend varen we naar het Tjeukemeer waar we ligplaats zoeken bij het grote eiland. De wind is nog wel fris, maar op het strandje achter een heuveltje is het heerlijk. De kinderen spelen lekker in het zand en gaan zelfs pootjebaden. Zondagochtend staat er een lekker windje kracht 3. We gaan zeilen. We hebben het allemaal nog in de vingers en we gaan als een speer, want de wind neemt langzamerhand toe naar ruim 4. Na een ronding rond beide eilanden zeilen we weer richting Scharsterbrug. We gaan weer terug naar Broek omdat we 's middags nog een bezoekje aan Riekje haar broer zouden brengen. Maandags varen we niet meer uit, want het zonnetje laat het een beetje afweten. We genieten 's ochtends nog wel van de rust aan boord en vertrekken weer op tijd naar huis.
Gatze.

zondag 25 maart 2007
Het seizoen is geopend! Op deze mooie lentedag konden we de kans niet voorbij laten gaan om ons eerste tochtje te maken. Het belooft mooi weer te worden met de hele dag zon, en dat is inderdaad het geval. Het waait echter wel hard op de Friese meren dus we moeten wel een beetje de luwte zoeken om lekker te kunnen zonnebaden. Bij het starteiland hebben ze een hoop bomen gekapt, wat niet echt helpt, maar toch vermaken we ons prima. Lekker in de speeltuin, Iris heeft haar vriendinnetje Omaima mee en Jouke gaat heerlijk schommelen.
Door de nieuwe urenteller, kan ik vaststellen dat we een uur doen over de afstand van het starteiland naar het sluisje van Broek. Thuisgekomen heb ik hiervan met Google Earth, de afstand nagemeten, die was 7,5 km. Zo weet ik nu dus dat we een gemiddelde snelheid van 7,5 km/uur oftewel 4 knopen hebben gevaren.
Gatze.

 

 Logboek Logboek 2012 Logboek 2011 Logboek 2010 Logboek 2009 Logboek 2008 Logboek 2007 Logboek 2006 Logboek 2005 Onderhoud

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 07-01-2012

www.tjalktehuur.nl.jpg (149969 bytes)

www.tjalktehuur.nl PICT0063.JPG (482021 bytes)

Fok te loevert.jpg (285028 bytes)

P7301195 droogvallen bij een plaat www.tjalktehuur.nl.JPG (1813546 bytes)

Tjalktehuur.nl 2008 Groene Strand Terschelling.JPG (109873 bytes)

tjalktehuur.nl 2008 bij een plaat.JPG (139427 bytes)

IMG_1044 drooggevallen.jpg (102955 bytes)

IMG_0101 op het ijselmeer 800.JPG (77005 bytes)

Jouke in de haven.jpg (37619 bytes)

IMG_1739.JPG (75854 bytes)

IMG_1983.JPG (56584 bytes)

IMG_1620.JPG (333068 bytes)

IMG_2162 Riekje lachend na de schilderbeurt 800.jpg (88864 bytes)

IMG_0470 640x480.jpg (83225 bytes)

Dagtocht Zeilen. Platbodem charter klassieke Tjalk  Temidden van de Friese meren. Zeiltochten in stijl  Zwerftocchten en Dagverhuur met schipper
--------------------------------------------------------------------
Vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@tjalktehuur.nl
Deze site is met de grootste zorg samengesteld, aan de inhoud en de informatie kunnen geen rechten worden ontleend
Copyright © 2005-2014 Gatze Rienstra