Logboek 2011

Tjalktehuur
Dagtochten
Zwerftochten
Reserveren
Over Jouke
Ligplaats
Logboek 2013
Zeiltekens
Contact

 

info@tjalktehuur.nl
Tel: 036-5229070

Volg ons op Facebook

Nieuws
Zwerftochten
Nieuw grootzeil
Keuken
Walstroom
Marifoon
Nieuwe Fok
Zonnepaneel
GPS
Nu ook Dagtochten

Logboek Logboek 2012 Logboek 2011 Logboek 2010 Logboek 2009 Logboek 2008 Logboek 2007 Logboek 2006 Logboek 2005 Onderhoud

Bedrijfsuitje op een prachtige oktoberdag
15 oktober met een prachtige dag voor de boeg. Onderweg naar Friesland zien we de zon opkomen. Na nog wat inkopen arriveer ik om 9 uur bij de ligplaats. Het is nog een beetje heiig en vochtig, dus eerst de boot maar even lekker schoonspoelen. Terwijl de koffie op staat arriveren de collega's; We gaan er een leuk dagje van maken met het projectteam. Na de koffie met Friese Oranjekoek, varen we richting de Langweerder Wielen. Na een kort contact via de Marifoon is de brugwachter zo vriendelijk ons ook nog even door te laten.
We gaan hijsen. Er is een zeer matig windje, met een gestaag gangetje gaan we heel langzaam richting Langweerder pont. Tijd om de bubbeltjeswijn te openen (met dank aan Erik B;-). Stokbroodje erbij, dit is toch het summum van genieten.
We naderen de brug op het PM kanaal en strijken de zeilen. Na de brug leggen we aan op een mooi Marrekrite stekje. We laten ons de broodjes rookworst goed smaken.
Als alle maagjes gevuld zijn vervolgen we onze tocht door de rietvelden. Als we bij het Sneekermeer aankomen hijsen we opnieuw de zeilen. De wind is wat aangetrokken, dus het gaat nu echt lekker. Met het mooie nieuwe tuig kunnen we ook nog lekker aan de wind varen. Na een paar slagen, gaan we richting zoutpoel. Het zonnetje begint te zakken, daardoor wordt het nu toch iets frisser, maar we glijden rustig verder richting de Aldwei. We naderen het einde van de tocht en de zeilen worden gestreken. Zo rond 6 uur arriveren we bij de ligplaats. Als we alles opgeruimd hebben gaan we met zijn allen nog wat eten bij Nadia in Joure. We laten ons de Griekse maaltijd goed smaken, zodat we met gevulde magen weer huiswaarts keren.

Weekend mooi weer varen - 1&2 oktober
Na al dat matige weer hebben we een prachtig weekend voor de boeg. Tegen de 25 graden wordt het. Varen dus. Geen wind echter, dus op de motor naar het Heegermeer. Bij het Eilan is het echt fantastisch. De kinderen lekker zwemmen en ik ga lekker in de zon liggen. Na de barbecue wordt het om een uur of acht donker en gaat het kampvuur aan. Zo kunnen we nog tot 11 uur lekker buiten zitten.
De volgende ochtend is het een beetje mistig en erg vochtig. Eerst maar eens lekker de boot schrobben dan, die is er wel aan toe.
Daarna verschijnt het zonnetje weer en kunnen de kinderen nog lekker even zwemmen terwijl ik nog even de laptop erbij pak. Dit is toch wel de ultieme vorm van "Het nieuwe werken". Bij de lunch laten we ons de broodjes shoarma goed smaken, waarna het zachtjesaan weer tijd wordt om huiswaarts te keren.

Weekendje in augustus
Het wordt een prachtig weekend. Samen met Jouke ga ik naar het Tjeukemeer. Weinig wind, geen zeilen dus. Bij de Margjepôle ligt alles bomvol want in Fryslan zijn de vakanties nog volop bezig. Dan maar voor anker voor het strand. Na een middagje lekker zonnen en zwemmen, brengen we de barbecue aan land. Met de door Jouke gemaakte satestokjes, wordt het lekker smullen. 's avonds maken we kampvuur op het strand, samen met nog een vader met een zoontje die ook besloten hadden te blijven overnachten. We nemen niet meer de moeite te verkassen en blijven lekker op het strand liggen met de boot.
De volgende ochtend komt er wat meer wind en liggen we een beetje te bonken in het zand. Inmiddels kom er ook wat plekjes vrij langs de kant en nemen we daar een ligplaatsje. Jouke vindt al snel een vriendje met een rubberbootje en zo gaan ze nog lekker even varen.

Zaterdag 30 juli - Dagtocht met de familie Schuur
Ter ere van de 60e verjaardag van mevrouw Schuur maken we een dagtocht met haar man, beide kinderen met partner en het jongste familielid dat nog maar 4 maanden is.
Er staat een stevige kracht 4, dus ik voorzie het grootzeil van een reef, want we moeten het schip wel een beetje rechtop houden met zo'n baby aan boord.

We varen op de motor naar de Goingarijpster poelen, waar we de zeilen hijsen. We maken een leuke zeiltocht via de Zoutpoel naar het Sneekermeer, waar de gasten ook zelf het roer ter hand kunnen nemen. Via een aantal kleine slootjes komen we bij een rustig plekje waar we aanleggen voor de lunch. Die laat iedereen zich goed smaken.

Als alle maagjes gevuld zijn varen we verder via het Prinses Margrietkanaal naar de Langweerder Wielen waar we via wat vaarten nog een leuk zeiltochtje op het meer maken.

Maar aan alle goede dingen komen een einde en zo varen we aan het einde van de dag weer terug naar de Broek.

Een zeer geslaagde dag, met tevreden gasten.

11 t/m 29 juli Zomervakantie
De weersvoorspellingen zijn nogal wisselvallig maar de dinsdag belooft mooi te worden. We vertrekken daarom rechtstreeks naar de Margjepolle op het Tjeukemeer. Het wordt inderdaad een mooie dag op het strand. 's avonds varen we via de Tsjonger en het Van Engelenkanaal naar Heerenveen. Het weer wordt er inderdaad niet beter op, maar bij De Heide liggen we heerlijk beschut.
Op woensdag gaan we in centrum Heerenveen liggen zodat de dames lekker kunnen shoppen. We blijven hier een paar nachten om ook wat bezoekjes aan mijn vader te brengen. Het begrip havenmeester kennen ze niet in Heerenveen, dus we hoeven geen liggeld te betalen. Op donderdag varen we naar de weerribben waar we een heerlijke wandeltocht maken. We hebben ontzettend mazzel want er is voor de hele dag regen voorspeld, maar we liggen precies in het oog van het lagedrukgebied waardoor we vrijwel geen spatje regen krijgen.
Dan door naar Aldeboarn. Een prachtig dorpje met mooie oude huizen aan de gracht. Hier overnachten we, om de volgende dag door te varen naar Nes bij Akkrum, waar we enkele vrienden bezoeken.
Vanwege familieomstandigheden en aankomend slecht weer onderbreken we zaterdag de vakantie.

De volgende vrijdag vertrekken we weer, de vooruitzichten voor komende week zijn iets beter en we willen nog graag het Wad op. Het weekend voorspelt echter alleen maar regen, dus we doen eerste een dagje Sneek, waar we wederom kunnen shoppen en naar de bios.
Op zondag varen we in de stromende regen naar Makkum, zodat we klaar liggen voor de oversteek. Op maandag wordt het inderdaad beter en de wind is gedraaid naar Zuid-West. Ideaal dus om over te steken. Om half-een verlaten we de sluis van Kornwerderzand en met een rustig krachtje drie steken we (hier en daar met wat ondersteuning van de motor) rustig over. We vertrekken 2 uur voor hoog water, zodat we precies op het hoogste tij in het Inschot zijn. Er staat nu voldoende water om vanaf hier rechtstreeks door te steken naar de haven van Vlieland zodat we niet helemaal om de Richel hoeven te varen. Zo arriveren we omstreeks 17 uur op Vlieland. Na zo'n weekend met slecht weer is hier ruim voldoende ligplaats. Het is altijd weer even schrikken van het Havengeld van 24 €/nacht, maar de voorzieningen zijn dan ook allemaal tip-tip in orde. Waar voor je geld dus.

Op dinsdag gaan we een beetje het eiland verkennen, na een leuk fietstochtje gaan we nog even naar het dorpje om nog wat langs winkeltjes te struinen en vervolgens een pizza te scoren bij Puur. Teruggekomen bij de boot, zien we tot onze verassing "Us klaverke fjouwer" aan de overkant liggen. De vrienden uit Nes zijn ook gearriveerd. Het is 's avonds laag water en met de rubberboot gaan we nog even de zee op. Op het strand vinden we nog een zeester en we maken nog een lange wandeling op de plaat naast de Richel.
Op woensdag wordt het echt een topdag. Na een fietstochtje gaan we heerlijk aan het strand liggen bakken na een heerlijke middag weer verder te fietsen naar het Posthuys aan het andere eind van het eiland. Na een bakkie fietsen we terug en komen 's avonds als rode kanaries weer terug in het dorp. We besparen ons wederom de moeite van het koken en gaan een hapje eten bij de ingang van het dorp.

Tijd om weer huiswaarts te keren. Donderdags staat er een Noordoost krachtje 4. Het wordt dus weer een mooie zeiltocht. We vertrekken nog voor laag water, waardoor we de stroming wat ongunstig hebben. De overtocht duurt hierdoor wel wat langer, maar ja het is lekker weer. We zijn wat te vroeg in het Inschot waardoor we vastlopen (samen met nog een aantal andere boten). Na driekwartier kunnen we onze reis vervolgen naar Kornwerderzand. Na de sluis varen we direct door naar Workum en zoeken een plekje in jachthaven It Soal. Vrienden staan hier met een caravan, waar we 's avonds nog even een biertje drinken.

Vrijdags staat er een lekker windje zodat we mooi bezeild van Workum naar Langweer kunnen. Na Heeg is de wind zover afgezakt dat we het laaste stukje op de motor doen. Deze laatste week heeft toch nog veel goedgemaakt van onze vakantie.

21-22 mei Vriendinnenweekend
Het is prachtig weer als we op zaterdag naar de boot gaan. Riekje en Iris blijven thuis. Dan is er wel plek voor een vriendinnetje, daarom mag Marije mee. We varen via de Langweerder Wielen naar de Fammesrakken waar we een mooi plekje kiezen. Na het Mastklimmen is het tijd voor barbecue. Er wordt heerlijk gesmuld en daarna flink met zijn allen afwassen. Later op de avond maken we kampvuur. In eerste instantie wil het niet zo goed ontbranden, maar als het eenmaal gelukt is blijven we heerlijk tot middernacht bij het vuur zitten.

De zondag start met regen. Een goede reden om eens lekker uit te slapen. Om een uur of negen klaart het weer op. Eerst maar eens flink de boot schrobben, want dat was er nog steeds niet echt van gekomen. Daarna gaat de spriet er weer op. Deze is gestraald en opnieuw gelakt. Dat ziet een stuk beter uit dan het stuk roest wat het 2 weken geleden nog was. Daarna nog even de watertank opnieuw aansluiten (vorige week had ik de tankdop vervangen). De kinderen willen graag nog even naar een speelplek, dus zetten we koers naar het starteiland. Er staat een flinke bries en we krijgen ook nog een paar spetters regen onderweg. Bij het starteiland lekker in de luwte kunnen de kinderen naar de speeltuin en maak ik wat te eten. Na een ijsje is het weer tijd om huiswaarts te keren.

1 - 8 mei - Windvakantie
Was het in het paasweekend nog erg stil, deze week wordt dat ruimschoots gecompenseerd. Zeilen dus!
Op zondag vertrekken we en gaan op de motor naar het starteiland. Het is erg koud en het waait hard. Het is daarom ook niet echt fijn verpozen op het eiland, maar de kinderen wilden er graag weer eens heen. Is overigens wel de laatste keer geweest dat we daar overnachten, we schrokken enorm van het tarief, ruim 14 euro! Voor wat?
Op maandag dan echt zeilen. Een klein stukje motoren naar de brug bij Uitwellingerga en dan hijsen. Met een Oostenwind 4-5 varen we zo door naar Heeg, Galamadammen en waarom ook niet, in 1 keer naar Stavoren. Om 15 uur zijn we er al. Leuk stadje, maar er is niet zo heel veel te doen.
De volgende dag willen we oversteken naar Medemblik, het is rustig in de sluis, dus we zijn zo geschut. De wind is aardig afgenomen. Met een krachtje 3 gaan we gestaag richting de overkant. Onderweg krijgen we echter slecht nieuws, mijn vader is opgenomen in het ziekenhuis in Sneek. Daarom besluiten we terug te keren naar Friesland. We gaan naar Lemmer. In plaats van 11 mijl voor de wind, moeten we nu echter 13 mijl tegen de wind. We gaan eerst nog wat opkruisen, maar met zo weinig wind gaan we toch maar motoren. Dat is een koud tochtje tegen de wind in. In Lemmer aangekomen gaan we uiteraard Pizza eten. De beste pizza van Nederland vindt je namelijk bij La Gondola, dus die kunnen we niet overslaan.
De volgende dag motoren we in 1 keer door naar Broek. Na een ziekenhuis bezoekje brengen we een nachtje thuis door.
Omdat de temperaturen inmiddels weer flink gestegen zijn gaan we vrijdags weer naar de boot. Op zaterdag is het echt fantastisch zeilweer. Windkracht 4, zon en warmte. Nu met een zuidoosten wind, waardoor de Noorder Oudeweg zelfs volledig bezeild is! Voor de wind naar de Goingarijpster poelen dus. Dan naar de Zoutpoel en weer terug naar het Jentjemeer. Het gaat als een speer met het geweldige nieuwe grootzeil. Met een tipje zwaard is het schip volledig in balans! Vanaf het Jentjemeer door de boereslootjes naar het Sneekermeer. Dan beginnen de maagjes te knorren en zoeken we ligplaats. Omdat het vrij druk is in de doorgang tussen Grutte en Lytse Griene. Het deint hier echter nogal, dus na de warme maaltijd verkassen we richting Sneekermeer aan de Grutte Griene. Hier ga ik nog wat spulletjes vervangen. Ik heb een nieuwe grootschoot en een nieuw vioolblok. Na veel wikken en wegen is het toch geen hakblok geworden, het oude vioolblok is zo goed bevallen, dat ik de overstap niet aandurfde. Wel een extra slag in de schoot, vandaar dat er een nieuw op moest die 5 meter langer is. Aan het nieuwe zeil maak ik ook een klassieke neerhaler met 3 houten blokjes.
Op zondagochtend slapen we lekker uit en genieten nog wat van het mooie weer, waarna we zachtjesaan weer eens huiswaarts keren.

23 t/m 25 april - Een prachtig Paasweekend
Een prachtige seizoensopening! Het is al de hele week prachtig weer. Vrijdag de boot in orde gemaakt. Nieuwe vloerbedekking gelegd en alles schoongemaakt. Tijd om te varen!
We vertrekken zaterdag en varen op de motor naar de RakkenPôle en het Heegermeer. De boot is nog niet getuigd, dus we moeten het nog even op de motor doen. Het is wel schitterend weer, dus de kinderen gaan lekker zwemmen bij het strandje. 's Avonds kan de barbecue aan.

Vanwege onze verhuizing heb ik vorig jaar geen tijd gehad het nieuwe zeil uit te proberen, dus dat wordt nu tijd. Zondagochtend haal ik het nieuwe grootzeil te voorschijn. Moolenaar heeft weer prachtig werk geleverd. Een fantastisch mooi gesneden zeil. Groter bovenlijk, iets korter achterlijk. Hierdoor zou de loefgierigheid voor een groot deel uit het schip moeten gaan. Alles is compleet met rakbanden en keurig op maat, dus het zeil is een mum van tijd getuigd. Nu zeilen!

Helaas is er een zeer matig windje, dus we glijden heel rustig over het Heegermeer. Voordeel is wel dat meteen blijkt dat de zeileigenschappen aanmerkelijk verbeterd zijn. Zelfs in deze bijna windstilte lukt het om nog redelijk aan de wind te varen. Dat was toch een van de grootste frustraties tot nu toe over ons verdere prachtige schip. Zeer goede eerste ervaring dus!

We varen door naar het 2e eiland op De Fluezen. Hier is nog plek zat, bij het eerste eiland lag alles vol. En hier is ook nog een klein strandje. Het is zo warm dat ik uiteindelijk zelf ook nog in het water terechtkom. Het valt best mee met de temperatuur. Uniek, zo vroeg in het jaar.

Op 2e paasdag wordt het tijd om terug te varen. Er is wederom weinig wind, maar met een paar lange slagen komen we toch het Heegermeer over. Dan verder op de motor naar huis.

www.tjalktehuur.nl.jpg (149969 bytes)

www.tjalktehuur.nl PICT0063.JPG (482021 bytes)

Fok te loevert.jpg (285028 bytes)

P7301195 droogvallen bij een plaat www.tjalktehuur.nl.JPG (1813546 bytes)

Tjalktehuur.nl 2008 Groene Strand Terschelling.JPG (109873 bytes)

tjalktehuur.nl 2008 bij een plaat.JPG (139427 bytes)

IMG_1044 drooggevallen.jpg (102955 bytes)

IMG_0101 op het ijselmeer 800.JPG (77005 bytes)

Jouke in de haven.jpg (37619 bytes)

IMG_1739.JPG (75854 bytes)

IMG_1983.JPG (56584 bytes)

IMG_1620.JPG (333068 bytes)

IMG_2162 Riekje lachend na de schilderbeurt 800.jpg (88864 bytes)

IMG_0470 640x480.jpg (83225 bytes)

Dagtocht Zeilen. Platbodem charter klassieke Tjalk  Temidden van de Friese meren. Zeiltochten in stijl  Zwerftocchten en Dagverhuur met schipper
--------------------------------------------------------------------
Vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@tjalktehuur.nl
Deze site is met de grootste zorg samengesteld, aan de inhoud en de informatie kunnen geen rechten worden ontleend
Copyright © 2005-2014 Gatze Rienstra