Logboek 2012

Tjalktehuur
Dagtochten
Zwerftochten
Reserveren
Over Jouke
Ligplaats
Logboek 2013
Zeiltekens
Contact

 

info@tjalktehuur.nl
Tel: 036-5229070

Volg ons op Facebook

Nieuws
Zwerftochten
Nieuw grootzeil
Keuken
Walstroom
Marifoon
Nieuwe Fok
Zonnepaneel
GPS
Nu ook Dagtochten

September - Vriendinnenweekend

Iris heeft haar vriendinnen uitgenodigd voor een weekendje met de boot. De tocht gaat naar Heeg. Bij het Eilan gaan we overnachten. 's Avonds kamvuur en barbecue. De volgende dag gaan we met de rubberboot naar Woudsend. Koffie met appelgebak smaakt verrukkelijk. Terug bij de boot doen we nog een poging om te zeilen. Helaas is er heel weinig wind, dus we komen niet zo ver. Maar het is wel fantastisch weer en iedereen heeft erg genoten.

Augustus weekendje

Het is fantastisch weer, dus varen. Niet zo ver trouwens, vooral lekker genieten van het mooie weer, de zon en het water. In de noorder oudeweg overnachten we. Een prachtige zonsondergang maakt de dag compleet.

18 augustus - Vrienden dagtocht

Vandaag staat weer een dagtocht gepland. Het is Joep zo goed bevallen met zijn collega's dat hij vandaag zijn vrouw en een aantal vrienden heeft meegenomen. We maken er een mooie tocht van. Ze hebben heerlijke broodjes meegenomen die altijd goed smaken op het water.

2 juli - Dagtocht met de HTS vrienden.

Met de schoolvrienden van de HTS gaan we er een mooi dagje van maken. Aanvankelijk begint de dag met een paar druppels regen, maar dat mag de pret niet drukken. Het wordt een heerlijke zeildag, via de Brekken en Langweer. Onderweg laten we ons de broodjes goed smaken. Als we aan het einde van de dag weer zijn afgemeerd gaan in Joure met zijn allen nog een pizzaatje pakken.

2 juni - Dagtocht in 3D

Vandaag staat er een dagtocht gepland met een groep 3D ontwerpers. Er staat een lekker windje, dus dat gaat helemaal goed komen. Vanuit Broek vertrekken we richting Sneekermeer. In de Âldwei kunnen de zeilen al op. Aan het einde van de ochtend beginnen de magen te knorren en zoeken we een plekje bij het Starteiland. De uitsmijters gaan er prima in. Na de lunch varen we tussen de weilanden door, door de smalle polderslootjes met riet. De mannen hebben de smaak aardig te pakken en het is al 6 uur geweest als we weer in Broek arriveren. Klik op het plaatje voor het filmpje van deze tocht.

Pinkster - 30 graden en heerlijke zeilwind!

Het is mannenweekend, ik ga samen met Jouke naar de boot. Het is echt fantastisch weer. De hele dag stralende zon en ook nog een lekkere oostenwind kracht 4. Op zaterdag treffen we Ge, Monique en Demi in de Noorderoudeweg. Het is nog lastig om voor 3 boten een ligplaats te vinden, want zijn ouders zijn er namelijk ook. De hele middag genieten we in de zon, en sluiten de dag af met een uitgebreide barbecue. Er gaat flink wat zonnebrand door heen met die 30 graden, maar door de oostenwind is het heerlijk aangenaam en als het te heet wordt duiken we even in het water.
De zondag brengen we ongeveer op dezelfde wijze door. Ge gaat nog even met de kids in het kleine bootje zeilen om een ijsje te halen bij het starteiland. Ik maak een wandeling met de hondjes naar de sluis. De witte poedel is op het laatste stuk net een stoomtrein. Eerst maar even afkoelen bij de zwemplek.
Op maandag wordt het toch wel tijd voor wat actie. De Bakkers zijn weer op weg naar huis, maar ik kies samen met Jouke het ruime sop. Tegen de wind in naar de Zoutpoel, daar hijs ik de zeilen, Jouke mag sturen. We zeilen gestadig richting het Sneekermeer waar de flisten, schakels en Vauriens aan het wedstrijdvaren zijn. We maken een aantal slagen over het snitsermar en gaan dan om het starteiland heen om vervolgens de zeilen te strijken. We gaan patat eten op het starteiland. Het is echter erg druk in de oude haven dus we besluiten ligplaats te nemen in de nieuwe haven, daar is nog ruimte zat. Om een uur of 15 weer richting huis, maar eerst nog even aanleggen bij een Marrekrite stijger aan het sneekermeer om even lekker af te koelen in het water.

Hemelvaartweekend - Eindelijk mooi weer!

Na al dat klussen, schilderen, schoonmaken en optuigen is het nu eindelijk tijd om te genieten!

Het belooft erg mooi weer te worden het weekend. We vertrekken vrijdags richting Friesland en varen in de middag richting een mooi Marrekrite plekje bij het Sneekermeer. Het is een aangenaam temperatuurtje, maar onderweg krijgen we nog wel een klein buitje. Na de avondmaaltijd maken we er een ouderwets gezellige spelletjesavond van.

Zaterdags is het echt prachtig weer. Op het Jentsjemar hijsen we de zeilen. Het waait niet zo hard, we varen gestadig richting Goingarypster poulen. Via de Zoutpoel naar het Sneekermeer. De boot ligt heerlijk in balans op het zeil. Ondanks het matige windje wat ook nog wel eens van richting verandert kunnen we toch redelijk aan de wind varen. Het lijkt wel of de boot veel soepeler door het water gaat na die schilderbeurt. Na de zeiltocht strijken we de zeilen en gaan op de motor verder naar Sneek. We nemen een ligplaats aan de gracht middenin de stad. De dames willen shoppen en dat kan hier naar hartelust. 's avonds gaan we nog even op familiebezoek.

Zondags is het weer nog beter. De korte broek gaat aan en we varen door naar Ijlst. Er is vrijwel geen wind, dus maar verder op de motor richting Heeg. Voor Heeg linksaf weer richting Langweer. Alles wat kan varen is vandaag op het water, ik heb het zelden zo druk gezien. Erg gezellig allemaal. We roepen de brugwachter op via de Marifoon om de laatste brug te passeren voordat we weer richting huis gaan. Het seizoen is nu echt begonnen, van dit soort weekenden kunnen we er niet genoeg krijgen!

9 mei - boot weer in het water

Na een week klussen (zie onderhoudspagina) kan de boot weer te water...

              www.tjalktehuur.nl DSCF8278.JPG (440149 bytes)www.tjalktehuur.nl DSCF8279.JPG (466071 bytes)
www.tjalktehuur.nl DSCF8280.JPG (478153 bytes)www.tjalktehuur.nl PICT0053.JPG (330438 bytes)
www.tjalktehuur.nl PICT0054.JPG (270765 bytes)www.tjalktehuur.nl PICT0058.JPG (270366 bytes)www.tjalktehuur.nl PICT0059.JPG (252890 bytes)
www.tjalktehuur.nl PICT0061.JPG (309121 bytes)www.tjalktehuur.nl PICT0062.JPG (331356 bytes)

Wat glimt ie mooi hè!

Klusweekendje 13&14 april
Over 2 weken gaat de boot op de werf. Tijd om alvast wat voorbereidingen te treffen. Vrijdagsmiddags vertrek ik naar Friesland. Als de spulletjes aan boord zijn start ik de motor om een mooi rustig plekje te zoeken. Het is prachtig weer een beetje fris, maar wel zon. Een mooi zonnig plekje uit de wind zoeken dus. Ik vaar tussen de landerijen door richting Uitwellingerga naar een mooi Marrekrite stekje. Ik heb trek gekregen van het varen en ga lekker aardappeltjes bakken. Samen met de courgette en een echte hollandse gehaktbal wordt het een lekkere smulmaaltijd. Na een kort dutje in de zon, tijd om wat te gaan doen. Met de staalborstel ga ik de roestplekjes te lijf en al vrij snel zijn ze voorzien van een laagje grondverf. Onder het genot van een biertje nog even genieten van de ondergaande zon en dan wordt het toch wat fris en ga ik lekker binnen bij het kacheltje zitten.
Het is een koude nacht, het is 3 graden in de boot als ik 's ochtends wakker wordt. Even de kachel aan dan. Als het wat opgewarmd is maak ik voor mezelf koffie en een ontbijtje. Inmiddels is het zonnetje er ook weer lekker bij en kan ik de koffie lekker buiten genieten. Tijd om de resterende plekjes bij te werken. Na een paar uurtjes is het weer tijd om de terugweg te aanvaarden. Tsjonge wat is het toch lekker weer. De boot glijdt rustig tussen de rietvelden door en overal zijn eenden, ganzen en allerlei andere vogels bezig met de voorbereidingen voor gezinsuitbreiding. Weer in Broek aangekomen ga ik de boot nog eens flink opruimen zodat hij helemaal klaar is voor de schilderklus in mei.

Paaszondag, het eerste tochtje
Vanmorgen werd ik vroeg wakker en de zon scheen al door de ramen. Een mooie dag om te gaan varen. Snel naar Friesland dus. De boot is nog niet getuigd, want binnenkort gaat hij de werf op. Maar we kunnen op de motor natuurlijk ook een mooi tochtje maken. Vanuit Broek naar de Aldwei. Door de brug naar de Langweerder Wielen. Het is nog best koud, maar met het zonnetje erbij is het best te doen. Via Uitwellingerga arriveren we rond het middaguur op het Starteilan. We leggen aan bij de speeltuin. Beint en Marijke zijn er ook, hun kinderen zijn aan het wedstrijdzeilen met de flits. Wij kletsen met hun bij aan boord. Zo rond 14 uur beginnen de maagjes van de kinderen te rammelen. Pap, gaan we patat eten? Dat is een goed plan, bij de snackbar is het niet druk, we laten ons de frites goed smaken. Na het eten vertrekken we weer richting Broek. De wind steekt wat op en ook de zon laat het zo langzamerhand weer afweten. Overnachten op de boot stellen we dan ook nog maar een paar weekjes uit. Maar toch, zo'n dagje op het water voelt toch altijd als een kleine vakantie.

Lentekriebels
De winter is definitief voorbij. Met temperaturen van meer dan 15 graden in maart is het tijd om te varen! De bruggen draaien nog niet, maar de trouwe diesel wel. Na 22 graden vorst is het toch gewoon weer starten en lopen!

Voordat de grote schoonmaak begint eerst maar even een proeftochtje. Vers water tanken in Joure en een rondje door de sluis van Joure en weer terug. Echt genieten met het zonnetje erbij.

Zo nu flink aan de poets, zodat we binnenkort weer kunnen overnachten aan boord.

www.tjalktehuur.nl.jpg (149969 bytes)

www.tjalktehuur.nl PICT0063.JPG (482021 bytes)

Fok te loevert.jpg (285028 bytes)

P7301195 droogvallen bij een plaat www.tjalktehuur.nl.JPG (1813546 bytes)

Tjalktehuur.nl 2008 Groene Strand Terschelling.JPG (109873 bytes)

tjalktehuur.nl 2008 bij een plaat.JPG (139427 bytes)

IMG_1044 drooggevallen.jpg (102955 bytes)

IMG_0101 op het ijselmeer 800.JPG (77005 bytes)

Jouke in de haven.jpg (37619 bytes)

IMG_1739.JPG (75854 bytes)

IMG_1983.JPG (56584 bytes)

IMG_1620.JPG (333068 bytes)

IMG_2162 Riekje lachend na de schilderbeurt 800.jpg (88864 bytes)

IMG_0470 640x480.jpg (83225 bytes)

Dagtocht Zeilen. Platbodem charter klassieke Tjalk  Temidden van de Friese meren. Zeiltochten in stijl  Zwerftocchten en Dagverhuur met schipper
--------------------------------------------------------------------
Vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@tjalktehuur.nl
Deze site is met de grootste zorg samengesteld, aan de inhoud en de informatie kunnen geen rechten worden ontleend
Copyright © 2005-2014 Gatze Rienstra