Over Jouke

Tjalktehuur
Dagtochten
Zwerftochten
Reserveren
Over Jouke
Ligplaats
Logboek 2013
Zeiltekens
Contact

 

info@tjalktehuur.nl
Tel: 036-5229070

Volg ons op Facebook

Nieuws
Zwerftochten
Nieuw grootzeil
Keuken
Walstroom
Marifoon
Nieuwe Fok
Zonnepaneel
GPS
Nu ook Dagtochten

Jouke is een oude stalen Tjalk van rond 1900. In 1980 is dit geklonken vrachtscheepje opgebouwd met een fraaie kajuit. Het Tjalkje is uitgerust met een 20pk Yanmar 2QM dieselmotor, heeft een lengte van 9,5 meter en een breedte van 2,97 meter. Met zijn geringe diepgang van 70 centimeter zijn bijna alle wateren bevaarbaar. De mast is eenvoudig te strijken door het contragewicht aan de mastvoet, hierdoor kun je ook plaatsen bereiken met vaste bruggen.


Schematische weergave van de indeling.


Jouke heeft een heerlijk ruime ronde zitkuip. Deze is ideaal om te genieten van het buitenleven. Ook tijdens het varen biedt de kuip ruim voldoende plaats voor alle opvarenden. Je kunt vanuit de kuip in je eentje het grootzeil, de fok en de zwaarden bedienen, maar bij hardere wind of laveren komt wat extra handkracht wel van pas. Voor het bedienen van de fok is Jouke voorzien van 2 selftailing lieren. De zwaarden worden met zwaardvallen met de hand gehesen. Hijsen van de zeilen vereist niet veel kracht en kan door 1 persoon gedaan worden. De vallen worden vastgezet op de nagelbank bij de mast.


Het fraaie klassieke interieur is betimmerd met mahoniehout. In de roef bevindt zich een dinette die tevens dienst doet als 2-persoons bed. De kombuis met stahoogte is voorzien van een 2-pits gasstel, wasbak en een koelkast. In de zijkanten bevinden zich diverse opbergruimtes. Boven de dinette hangt een traditionele olielamp die de boot 's avonds sfeervol verlicht.


Het electrische toilet, voorzien van fonteintje bevindt zich voorin de roef. Het is ruimer en hierdoor comfortabeler dan op veel schepen met dit karakter gebruikelijk is. Hierdoor is de ruimte ook geschikt als wasruimte voor de persoonlijke verzorging. Ook op een klassiek schip genieten we graag enig comfort, we hebben daarom een electrische toiletunit geplaatst met een normaal model toilet.
 

In het vooronder is slaapplaats voor 3 personen. Onder de banken is nog bergruimte en er zijn ook nog bergkastjes.
 

Jouke is vernoemd naar onze jongste zoon. Toen we het schip kochten heette het "De wilde eend", dit was de naam die het door de vorige eigenaar was gegeven, daarvoor heette het schip "De ware Jakob". Wij wilden een voor ons meer aansprekende naam. Jouke is een Friese naam die recht doet aan het stoere karakter van het schip. De vorige eigenaar heeft de bordjes "De wilde eend" gehouden als aandenken.
 

Over het verleden van Jouke weten we niet zo veel. Het schip is aan het begin van de vorige eeuw gebouwd. Waarschijnlijk is het schip oorspronkelijk gebouwd als Gronings bolschip. Het is waarschijnlijk gebruikt als boerenpraam of als lokaal vrachtschip. Zoals de meeste van dit soort scheepjes zijn ze op een bepaald moment in onbruik geraakt en ergens als roestbak achtergelaten tot iemand ze een nieuwe leven kwam geven. Bij Jouke is dat gebeurt in 1980. Er is een mooie kajuit opgeplaatst en het interieur is fraai betimmerd door Holterman en de Vries. Het hele schip is zo fraai opgebouwd dat je zou denken dat het oorspronkelijk zo is ontworpen. Het oude vlak bleek aan het eind van de vorige eeuw echter zijn beste tijd gehad te hebben en is daarom voorzien van een geheel nieuwe bodemplaat. Het scheepje is door de vorige eigenaar uitermate goed onderhouden, waardoor alles in tip-top conditie verkeerd. Er blijven altijd nog wel wat dingetjes te verbeteren zoals een opknapbeurtje voor de kombuis en een grotere fok. Veel dingen hebben we inmiddels al uitgevoerd, zoals  een extra slaapplaats in het vooronder en verbreding van de dinette.  En ook nieuwe schootlieren voor een makkelijke bediening van de fok, nieuwe lamellen en een stevig anker gekocht om onder alle omstandigheden te kunnen ankeren.

Wilt u meer weten over Jouke, kijk dan verder op deze site, neem contact met ons op of boek een proefvaart.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 09-04-2012

www.tjalktehuur.nl.jpg (149969 bytes)

www.tjalktehuur.nl PICT0063.JPG (482021 bytes)

Fok te loevert.jpg (285028 bytes)

P7301195 droogvallen bij een plaat www.tjalktehuur.nl.JPG (1813546 bytes)

Tjalktehuur.nl 2008 Groene Strand Terschelling.JPG (109873 bytes)

tjalktehuur.nl 2008 bij een plaat.JPG (139427 bytes)

IMG_1044 drooggevallen.jpg (102955 bytes)

IMG_0101 op het ijselmeer 800.JPG (77005 bytes)

Jouke in de haven.jpg (37619 bytes)

IMG_1739.JPG (75854 bytes)

IMG_1983.JPG (56584 bytes)

IMG_1620.JPG (333068 bytes)

IMG_2162 Riekje lachend na de schilderbeurt 800.jpg (88864 bytes)

IMG_0470 640x480.jpg (83225 bytes)

Dagtocht Zeilen. Platbodem charter klassieke Tjalk  Temidden van de Friese meren. Zeiltochten in stijl  Zwerftocchten en Dagverhuur met schipper
--------------------------------------------------------------------
Vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@tjalktehuur.nl
Deze site is met de grootste zorg samengesteld, aan de inhoud en de informatie kunnen geen rechten worden ontleend
Copyright 2005-2014 Gatze Rienstra